Italija toži agente CIE

Italijansko sodišče v Milanu je odločalo o 26 Američanih in petih agentih italijanske tajne službe zaradi ugrabitve egiptovskega duhovnika in terorističnega osumljenca Abu Omarja.

Objavljeno
09. januar 2007 18.12
Tajni agenti obtoženi ugrabitve
Milano - Italijansko sodišče v Milanu je odločalo o obtožnicah proti 26 Američanom in petim agentom italijanske tajne službe zaradi ugrabitve egiptovskega duhovnika in terorističnega osumljenca, znanega pod imenom Abu Omar. Zaslišanje se je po kakih treh urah končalo brez odločitve, nadaljevalo pa se bo 29. januarja.

Italijansko tožilstvo zahteva prijetje 26 Američanov, med njimi 25 agentov CIA, ter petih Italijanov, ki naj bi bili prav tako vpleteni v ugrabitev. Med slednjimi je tudi nekdanji vodja italijanske vojaške obveščevalne službe Nicolo Pollari.

Tožilstvo, ki meni, da je operacija pomenila kršitev italijanske suverenosti ter da je škodila italijanskim protiterorističnim prizadevanjem, je italijansko vlado zaprosilo tudi, naj zahteva izročitev ameriških osumljencev sodišču.

Današnjega zaslišanja se sicer ni udeležil nobeden izmed osumljencev, odvetnik enega izmed agentov CIA Roberta Seldona Ladyja pa je povedal, da njegov varovanec meni, da bi morali vprašanje rešiti po politični in ne sodni poti. Pollarijevi odvetniki pa so povedali, da bodo poskušali med priče obrambe uvrstiti tudi italijanskega premiera Romana Prodija, njegovega predhodnika Silvia Berlusconija in njuna tedanja obrambna ministra.

Egiptovskega duhovnika Osamo Mustafo Hasana Nasra, znanega tudi pod imenom Abu Omar, naj bi februarja 2003 v Milanu ugrabili agenti CIA in ga preko ameriških oporišč v Italiji in Nemčiji prepeljali v Egipt. Tam naj bi nekdanjega imama v mošeji v Milanu, ki so mu v Italiji v preteklosti odobrili politični azil, mučili, nato pa izpustili in ponovno aretirali.