Italija v novi vladni krizi

Pet ministrov Ljudstva svobode nekdanjega premiera Silvia Berlusconija je napovedalo izstop iz vlade.

Objavljeno
29. september 2013 15.33
G20-RUSSIA/PREVIEW
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Rim - Predsednik vlade Enrica Lette je potezo petih ministrov označil za »noro«, italijanski mediji pa so krivdo pripisali kar Berlusconiju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Italijanski notranji minister in podpredsednik vlade iz vrst Ljudstva svobode Angelino Alfano je v soboto sporočil, da se je vseh pet ministrov odločilo za odstop. Za »nesprejemljivega« so označili ultimat, ki ga je isti dan z napovedjo glasovanja o zaupnici napovedal Letta.

Mediji pa so krivdo pripisali kar Berlusconiju. »Obsojenec je povzročil padec Italije,« navaja naslov časnika Il Fatto Quotisiano. La Stampa in Il Sore 24 Ore sta se strinjala, da so dejanja medijskega mogotca »norost«. Mediji ob tem opozarjajo predvsem, da bo politična kriza najverjetneje znova spodkopala zaupanje mednarodnih finančnih trgov v Italijo, zaradi česar bo imela država težave pri izhodu iz finančne in gospodarske krize.

Na potezi bo sedaj italijanski predsednik Giorgio Napolitano, ki se mora odločiti, kako naprej. Po poročanju AFP se bo Napolitano že danes sestal z Letto, britanski BBC pa poroča, da je predsednik že namignil, da bo najprej poskušal doseči oblikovanje nove koalicije brez predčasnih volitev.

Med tistimi, ki glasno pozivajo k predčasnim volitvam, so sicer privrženci gibanja in stranke Pet zvezd nekdanjega komika Beppeja Grilla, ki je tretja najmočnejša sila v italijanskem parlamentu. A vendarle ni verjetno, da bi nove volitve prinesle preboj, razen če se prej ne spremeni volilni sistem.

Kot najbolj verjetna opcija se tako kaže možnost, da bi Napolitano oblikoval prehodno vlado, katere naloga bi bila sprejeti reformo volilnega sistema. Volitve v letu 2013 tako niso zelo verjetne, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Letta je v soboto za naslednji teden - predvidoma v torek - v parlamentu napovedal glasovanje o zaupnici svoji vladi. S tem naj bi želel končati politično krizo, ki je vladno koalicijo pripeljala na rob razpada. Odločitev je sprejel v luči novih groženj poslancev Ljudstva svobode, da bodo odstopili, če bo moral Berlusconi zaradi pravnomočne obsodbe v primeru Mediaset zapustiti senat.