Italija zanikala poročila o izpustitvi ugrabljenega novinarja

Iz urada italijanskega premiera Romana Prodija so sporočili, da še vedno "trdo delajo" za rešitev 52-letnega novinarja, ki so ga talibani pred skoraj dvema tednoma ugrabili skupaj z afganistanskima kolegoma.

Objavljeno
18. marec 2007 14.15
Italijanski novinar časnika La Repubblica Daniel Mastrogiacomo
Rim/Kabul - Italijanska vlada je danes zanikala poročila medijev, da so afganistanski talibani izpustili italijanskega novinarja časnika La Repubblica Daniela Mastrogiacoma. Kot so sporočili iz urada italijanskega premiera Romana Prodija, italijanski predstavniki še vedno "trdo delajo" za rešitev 52-letnega novinarja, ki so ga talibani pred skoraj dvema tednoma ugrabili skupaj z afganistanskima kolegoma na njihovi poti v nemirno afganistansko provinco Helmand.

Kot so sporočili iz humanitarne organizacije Emergency, ki sodeluje v pogajanjih za rešitev Italijana, pogoji za njegovo izpustitev še niso izpolnjeni. Afganistanski talibani so namreč v četrtek za izpustitev novinarja od Rima zahtevali začetek pogajanj o umiku 1900 italijanskih vojakov iz Afganistana, v nasprotnem primeru pa naj bi Mastrogiacoma ubili.

Iz časnika La Repubblica so namreč sporočili, da so afganistanski talibi izpustili ugrabljenega novinarja. "Ugotovili smo, da so novinarja izpustili," je povedal predstavnik La Repubblice. Italijansko zunanje ministrstvo in italijansko veleposlaništvo v Kabulu novice še nista potrdila.

Predstavnik talibov Jusuf Ahmadi je povedal, da so Mastrogiacoma in njegovega afganistanskega prevajalca predala starešinam v provinci Helmand potem, ko je afganistanska vlada izpustila privrženca talibov Latifa Hakima in Ustada Jasarja. Talibi sicer zahtevajo še izpustitev tretjega, Mohameda Hanifa. Če do izpustitve slednjega ne bo prišlo, bodo ponovno zajeli novinarja, je še poudaril Ahmadi. Afganistansko notranje ministrstvo je sicer sporočilo, da o omenjenem sporazumu o zamenjavi Italijana s tremi talibi nimajo nobenih podatkov.

Mastrogiacoma so ugrabili skupaj z afganistanskima kolegoma na njihovi poti v nemirno afganistansko provinco Helmand pred skoraj dvema tednoma. Afganistanski talibi so za izpustitev novinarja od Rima zahtevali začetek pogajanj o umiku 1900 italijanskih vojakov iz Afganistana, v nasprotnem primeru pa naj bi Mastrogiacoma ubili.

Ob ugrabitvi so talibi novinarja obtožili vohunjenja, kar pa so predstavniki časnika, za katerega Mastrogiacomo dela že od leta 1980, zavrnili. Kot so sporočili, ni imel novinar "nobenih povezav s kakršnimi koli vojaškimi organi ali s policijskimi ali tajnimi službami katere koli države".