Italijani Berlusconiju: Basta!

Več tisoč ljudi se je v Rimu zbralo na protestu proti vladi. Premiera so pozvali k odstopu, a ga je ta spet zavrnil.

Objavljeno
05. november 2011 15.57
Posodobljeno
05. november 2011 16.05
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Rim - Na množičnem zborovanju proti vladi italijanskega premiera Silvia Berlusconija, ki so ga danes v Rimu pripravili opozicijski demokrati (PD), se je po pisanju Slovenske tiskovne agencije zbralo več tisoč ljudi. Nosijo italijanske zastave in plakate z napisi Basta! (Dovolj) ter vzklikajo: »Berlusconi, pojdi domov!«

Zborovanje z naslovom Praznik demokracije, ki so ga v živo prenašali po televiziji, je odprl vodja italijanske opozicije Pierluigi Bersani. V govoru je zahteval takojšen odstop Berlusconija, kar naj bi bil pogoj za izhod Italije iz krize, v kateri se je znašla.

Desnosredinska vlada se je po besedah vodje največjega italijanskega sindikalnega združenja CGIL Susanne Camusso doslej pokazala kot popolnoma nesposobno za spopad z dolžniško krizo. »Italija je pristala pod skrbništvom Mednarodnega denarnega sklada. To je ponižanje, ki si ga ne zasluži. Berlusconi mora odstopiti, da bo lahko Italija ponovno pridobila avtonomno vlado,« je dejala.

Protestnikom sta se pridružila tudi socialistični izzivalec Nicolasa Sarkozyja na predsedniških volitvah v Franciji prihodnje leto Francois Holland in predsednik nemških socialdemokratov (SPD) Sigmar Gabriel.

Z vlaki na protest

Protestnike iz vse Italije je v prestolnico pripeljalo štirinajst posebnih vlakov, dve ladji in več kot 700 avtobusov. Zborovanje spremljajo strogi varnostni ukrepi, saj je pri protestih proti nasilju finančnega kapitalizma in varčevalni politiki Berlusconijeve vlade pred tremi tedni prišlo do nasilnih izgredov.

Italijanski vladi se sicer kmalu obeta glasovanje o zaupnici, ki jo bo Berlusconi vezal na glasovanje o novem paketu protikriznih ukrepih. Paket, ki ga je vlada oblikovala kot dopolnilo k javnofinančnim dokumentom, bo italijanski senat začel obravnavati v ponedeljek, poslanci pa bodo o njem predvidoma odločali v 14 dneh.

Izid glasovanja o zaupnici bo najverjetneje znova izjemno tesen, saj je vladna večina vse tanjša. Če zaupnica ne bo izglasovana, bodo v Italiji najverjetneje predčasne volitve, saj koalicijski stranki zavračata možnost oblikovanja vlade narodne enotnosti, še piše STA.

Berlusconi je sicer danes vnovič zavrnil možnost odstopa. »Žal mi je, da bom razočaral tiste, ki se jim kolca po prvi republiki, ko so vlade trajale povprečno po 11 mesecev, a odgovornost do volivcev in države meni in vladi nalaga, da nadaljujemo boj v teh trenutkih krize,« je dejal.