Italijani podkupovali talibe?

Britanski Times je italijansko vlado obtožil, da so v Afganistanu podkupovali talibe, njihovim plemenskim vodjem naj bi redno plačevali na tisoče dolarjev nagrade za varno premikanje italijanskih vojakov po ozemlju vzhodno od Kabula.

Objavljeno
15. oktober 2009 22.12
Italijanski vojaki v Libanonu
Tone Hočevar
Tone Hočevar
Rim - Na italijanskem obrambnem ministrstvu in v vladni palači Chigi so bili močno razburjeni. Britanski Times jih je obtožil, da so v Afganistanu podkupovali talibe, njihovim plemenskim vodjem naj bi redno plačevali na tisoče dolarjev nagrade zato, da bi se lahko italijanski vojaki varno premikali po ozemlju na območju vojaške baze Surobi, približno 65 kilometrov vzhodno od Kabula. Italijanska podkupovalna politika, trdi Times, je menda povzročila smrt desetih francoskih vojakov, ki so nadomestili italijanske, niso pa vedeli za »plačevanje varnosti«.

Po pisanju Timesa novice o italijanskem podkupovanju prihajajo iz zahodnih vojaških virov v Afganistanu. Italijanski tajni agenti so menda navezovali stike s talibskimi voditelji in jim izročali velike vsote denarja, v zamenjavo pa da so teroristi pogledali skozi prste italijanskim patruljam, ko so prišle v njihove zanke. Times trdi, da so to izvedeli tudi Američani, zato da je ameriški ambasador v Rimu Donald Spogli menda protestiral pri Berlusconijevi vladi le nekaj tednov prej, preden so pri Surobi ob napadu talibov padli francoski vojaki.

 

Londonski Times je v Rimu povzročil na eni strani bes vladne obrambne ekipe, po drugi jezo nad novo propagandno kampanjo proti Italiji v največjih zahodnih medijih, po tretji strani tudi spraševanje, ali je morda vendarle tudi malo res, kar piše časnik. To bi bilo pač huje od vsega drugega, namigujejo v nekaterih opozicijskih krogih, kjer zahtevajo, naj vlada pojasni ozadje obtožb in razloži tudi svoje odgovore pred parlamentom.


Več v petkovi tiskani izdaji Dela.