Italijanska opozicija izbira predsednika

Poleg začasnega predsednika Daria Franceschinija se za predsedniški položaj potegujeta še nekdanji minister Pier Luigi Bersani in senator Ignazio Marino. Stranka si od novega predsednika obeta nov zagon v boju proti vladi Silvia Berlusconija.

Objavljeno
25. oktober 2009 10.55
Ba.P./STA
Ba.P./STA
Rim - Največja italijanska opozicijska stranka, Demokratska stranka (PD), bo danes volila svojega novega predsednika. Prvi rezultati naj bi bili znani drevi, največ možnosti za zmago pa napovedujejo Pieru Luigiju Bersaniju. Stranka bo po državi odprla 10.000 volišč, na katerih bo lahko vsak, ki bo zagotovil, da je volivec stranke, izbiral novega predsednika PD. Če noben od treh kandidatov ne bo dobil najmanj polovice glasov, bodo o novem predsedniku stranke odločali na kongresu stranke.

58-letni Bersani, večkrat minister v vladi Romana Prodija, za mnoge velja kot garant za jasne in predvsem gospodarskopolitične utemeljene odgovore na delo sedanje vlade pod vodstvom Silvia Berlusconija, ki ga pretresajo številne afere in razkritja.

Hkrati je Bersani naklonjen povezovanju z levico. Njegov glavni tekmec Dario Franceschini, ki je v začetku leta po odstopu Walterja Veltronija začasno prevzel vodenje stranke, velja za moža s katoliškim zaledjem.

Pred dvema letoma ustanovljena opozicijska stranka, ki je nastala z združitvijo Levih demokratov in Marjetice, oslabljena pa je zaradi znotrajstrankarskih bojev, poskuša z izvolitvijo novega prvega moža doseči nov začetek pred lokalnimi volitvami marca 2010.