Italijanska vlada in NATO zanikata očitke o podkupovanju

Italijanska vlada in Nato zanikata resničnost v čertek objavljenega članka v londonskem Timesu, ki pravi, da sta plačevala podkupnine talibskim poveljnikom in lokalnim vodjem za vzdrževanje miru na območju Afganistana, ki je pod italijanskim nadzorom.

Objavljeno
15. oktober 2009 17.57
Mo.Z.
Mo.Z.
Rim/Kabul - Italijanska vlada in Nato zanikata resničnost v čertek objavljenega članka v londonskem Timesu, ki pravi, da sta plačevala podkupnine talibskim poveljnikom in lokalnim vodjem za vzdrževanje miru na območju Afganistana, ki je pod italijanskim nadzorom.

Iz pisarne italijanskega premiera so članek londonskega časnika označili kot „brezpredmetnega." Italijanski obrambni minister je članek celo označil kot "smet" in dejal, da bi časnik lahko tožil.

 

Tiskovni predstavnik Nata v Afganistanu Wayne Shanks je sporočil, da se s podkupninami ne ukvarjajo.

 

Londonski Times je namreč poročal, da sta Italija in Nato talibskim poveljnikom in lokalnim vodjem v Surobiju, vzhodno od glavnega mesta, plačevala več deset tisoč dolarjev. Kot še poroča Times, so jim te podatke posredovali vojaški uradniki, med katerimi naj bi bili tudi taki, ki so blizu vodstva Nata, želijo pa ostati neimenovani.

 

Tiskovni predstavnik francoskega zunanjega ministrstva Christophe Prazuck je sporočil, da nimajo informacij, ki bi potrdile, kar je bilo zapisano v članku lonodnskega časnika.