Italijanska vlada naj razmisli o gradnji terminala

Italijanski evroposlanec Luigi de Magistris se je na italijansko vlado obrnil s pozivom, naj razmisli glede izgradnje plinskega terminala pri Trstu. Ob upoštevanju, da morda niso bili spoštovani okoljski zakoni, je zato postanek obvezen.

Objavljeno
07. september 2009 19.22
Ta.R./STA
Ta.R./STA
Trst  - Italijanski poslanec v Evropskem parlamentu Luigi de Magistris se je na italijansko vlado obrnil s pozivom, naj se ustavi in razmisli glede izgradnje plinskega terminala pri Trstu, je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa in dodala, da je poslanec ta zapis objavil tudi na svoji spletni strani.

Kot povzema poslanec, v omenjenem primeru na eni strani stojijo okoljevarstvene organizacije in lokalno prebivalstvo, na drugi strani pa vlada in velika španska družba Gas Natural, ki naj bi gradila omenjeni plinski terminal v Žavljah.

 

Pri tem poudarja navedbe okoljevarstvenikov, češ da naj bi nekateri projektanti Gas Naturala pri presoji vplivov na okolje izpustili oziroma ponaredili ključne tehnične podatke ter da naj bi vlada to prikrila. Kot je znano, gre za zadevo, ki je v zadnjih tednih močno odmevala v slovenski javnosti in odnosih med državama.

 

De Magistris se ob vsem tem in upoštevanju tudi nasprotovanja terminalu s strani slovenske vlade sprašuje, ali ne bi bila primerna ne samo intervencija sodnih oblasti, ki bi razjasnile, če je prišlo do ponarejanja presoje vplivov na okolje, ampak tudi razmislek s strani izvršne oblasti.

 

Ob upoštevanju strahu, da morda niso bili spoštovani pomembni okoljski zakoni, je zato postanek obvezen, je še zapisal de Magistris.