Italijanske poslance zanima afganistanski opij

Tri poslanske skupine iz italijanske vlade koalicije so danes predlagale, da bi Italija od Afganistana zakonito odkupila tam vzgojeni opij ter ga predelala v zdravila.

Objavljeno
06. marec 2007 21.37
Italijanski zunanji minister Massimo D'Alema
Rim - Tri poslanske skupine iz italijanske vlade koalicije so danes predlagale, da bi Italija od Afganistana zakonito odkupila tam vzgojeni opij ter ga predelala v zdravila. Morfij in kodein pa bi lahko nato poslali v države v razvoju, ki jim primanjkuje zdravil, predlagajo Zeleni, Prenovljeni komunisti in Vrtnica v pesti.

Skupina predlaga pretvorbo nezakonitih posevkov v zakonite kulture

Skupina predlaga poskus pretvorbe nezakonitih posevkov v zakonite kulture, ki bi afganistanskim kmetovalcem omogočile zakonit dohodek, obenem pa ne bi bilo več potrebno sistematično uničevati makovih polj, kar v okoliščinah izredne revščine v Afganistanu le spodbuja simpatije revnega prebivalstva do talibanov, je povedala poslanka Zelenih Tana De Zulueta.

Vodja italijanske diplomacije Massimo D'Alema je predlog pripravljen preučiti, na politični desnici pa je ideja že vzbudila proteste.

Za Afganistan je trgovina z mamili pomembna za razvoj gospodarstva

Afganistan je največji svetovni proizvajalec opija, saj v tej državi pridelajo več kot 90 odstotkov svetovne količine tega mamila, proizvodnja in trgovina z mamili pa predstavljata kar tretjino celotne gospodarske dejavnosti te države. Lani je tako v Afganistanu zraslo 6100 ton maka, kar zadostuje za 610 ton heroina. Vendar preganjanje revnih kmetov, za katere je gojenje maka edini vir dohodka, ter uničevanje makovih polj doslej ni prineslo uspehov pri preprečevanju trgovine z mamili, ki izpodkopava afganistansko državo.