Italijanski davčni izterjevalci v žep pospravili milijone evrov

Izterjevalci so menda pobrali približno sto milijonov evrov, z denarjem pa financirali zasebna letala, zabave in jahte.

Objavljeno
04. oktober 2012 13.07
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Rim − V Italiji so včeraj zaradi suma prevare in ponarejanja bilanc aretirali pet uradnikov podjetja za izterjavo davkov. Zaposleni so v lastne žepe menda pospravili približno sto milijonov evrov davčnih izterjav, z denarjem pa financirali zasebna letala, zabave in jahte, piše Slovenska tiskovna agencija.

Davčna policija je v Genovi aretirala upravitelja družbe Tributi Italia Guiseppeja Saggeseja in njegove štiri tesne sodelavce. Policija poleg tega vodi preiskavo še proti štirim drugim osebam.

Preiskavo so sprožile ligurske sodne oblasti po prijavi številnih občin, ker družba izterjanih davkov ni prijavila. Tributi Italia so zato odvzeli pooblastila za izterjevanje davkov, podjetje pa je sedaj v stečaju. Približno tisoč zaposlenih so že morali odpustiti, ostale pa so zaposlili za skrajšan delovni čas, piše STA.

Italijo sicer v zadnjem času pretresajo številni korupcijski škandali. Med drugim je prejšnji teden zaradi škandala, ki je izbruhnil zaradi poneverbe denarja, namenjenega stranki Ljudstva svobode nekdanjega italijanskega premiera Silvia Berlusconija, odstopila predsednica lacijskega deželnega parlamenta Renata Polverini. Deželni poslanci stranke so namreč za razkošne zabave, potovanja in podobno javno blagajno domnevno oškodovali za več milijonov evrov, zaključuje STA.