Italijanski javni uslužbenci s stavko proti varčevanju

Glavna manifestacija zaradi vladnega krčenja financiranja v javnem sektorju poteka v Rimu.

Objavljeno
28. september 2012 18.03
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Rim − Potem ko so stavke proti državnemu varčevanju v teh dneh zajele številne južnoevropske države, so se stavkovnemu valu danes s splošno stavko pridružili še italijanski javni uslužbenci. Glavna manifestacija zaradi vladnega krčenja financiranja v javnem sektorju po pisanju Slovenske tiskovne agencije poteka v Rimu, kjer se bo po pričakovanjih sindikatov zbralo več 100.000 protestnikov.

Po mnenju največjega itaijanskega sindikalnega združenja Cgil so varčevalni ukrepi vlade Maria Montija že močno posegli v dostopnost in kakovost javnih storitev, vključno z zdravstvom. V Cgil so prepričani, da je namen krčenja financiranja le popolna liberalizacija in privatizacija javnih storitev in ne racionalizacija ali povečanje učinkovitosti javnega sektorja, so zapisali na svojih spletnih straneh.

Zaradi pred časom sprejetega programa racionalizacije izdatkov države naj bi po nekaterih napovedih delo izgubilo približno 11.000 od okoli tri milijone zaposlenih v javnem sektorju. Številka, kot pravi vodja tretjega največjega sindikalnega združenja v državi Cisl Raffaele Bonanni, ni dramatična, sploh, ker se večini obeta upokojitev. Prav zato in ker se z vlado o varčevanju in rešitvah za presežne delavce še pogajajo, se stavki v združenju niso pridružili.

Vretje na jugu Evrope

Proti vladnemu varčevanju so se v tem tednu zvrstile številne stavke, med katerimi je prišlo tudi do nasilnih izgredov.

Španci so sredi tedna protestirali proti varčevalno naravnanemu proračunu za prihodnje leto, Grki pa so se s splošno stavko zasebnega in javnega sektorja uprli sprejemanju novega, 11,5 milijarde evrov vrednega varčevalnega svežnja.

Množični protesti so izbruhnili tudi na Portugalskem, saj je vlada skušala poseči v plačevanje socialnih prispevkov, tako da bi obremenila zaposlene in razbremenila delodajalce, pieš STA. Ukrep, ki se mu je vlada že morala odpovedati, je sprožil najbolj množične proteste, odkar je Portugalska zaprosila za finančno pomoč.