Silvio Berlusconi odstopil

Predsednik Napolitano se je Silviu Berlusconiju zahvalil za sodelovanje, njegova vlada pa bo še opravljala tekoče posle.

Objavljeno
12. november 2011 13.15
Posodobljeno
12. november 2011 13.24
Mo. Z., Ti. Kr., Delo.si
Mo. Z., Ti. Kr., Delo.si

Rim - Berlusconijev odstop je pospremilo na tisoče ljudi, ki so se zbrali na ulicah v središču Rima. "Odstopi, odstopi! Berlusconi, pojdi domov! Klovn!" so po poročanju italijanskih medijev vzklikali zbrani protestniki, piše Slovenska tiskovna agencija.

Berlusconi je ob vzklikih navdušene množice dejal, da so ga ti prizori globoko zagrenili.

Med protestiranjem pred vladno palačo, kjer se je danes Berlusconi svojim ministrom zahvalil za njihovo delo in sodelovanje, so se zbrali tudi njegovi podporniki. Prepevali so italijansko himno in vzklikali, da je predsednik samo eden.

Skupina desničarskih skrajnežev, ki je pred vladno palačo poskrbela za nemire, je kričala slogane proti najverjetnejšemu predsedniku tehnične vlade Mariu Montiju, da Italija ni naprodaj. Policija je protestnike ločila, da ne bi izbruhnili izgredi.

Berlusconi je svoj odstop napovedal po izgubi večine v poslanski zbornici in pod pritiski mednarodnih finančnih trgov na italijanske državne obveznice. Kot pogoj za odstop pa je postavil sprejetje protikriznih ukrepov, ki jih je Italija obljubila Evropski uniji (EU).

Poslanska zbornica je zakon o stabilnosti in protikrizne ukrepe sprejela danes popoldne, s čimer je odprla pot odstopu Berlusconija. Potrdila jih je s 380 glasovi za, 26 proti, dva poslanca pa sta se vzdržala. Največja opozicijska stranka, Demokratska strank je na razpravi sodelovala, glasovanja pa se je vzdržala.

Protikrizni ukrepi, ki jih je v petek potrdil senat, med drugim predvidevajo zvišanje upokojitvene starosti s sedanjih 60 oziroma 65 let za vse zaposlene z letom 2026 na 67 let, spodbude za zaposlovanje mladih, liberalizacijo profesionalnih poklicev in odprodajo državnega premoženja.

Ukrepi naj bi dali signal mednarodnim finančnim trgom, da je Italija pripravljena ukrepati proti naraščajočemu javnemu dolgu in uravnotežiti proračun do leta 2013, kot je nedavno napovedala. Po zadnjih ocenah sicer Italija zgolj s tem paketom ne bo dosegla ciljev, zato je pričakovati dodatne ukrepe, ko bo oblikovana nova vlada. Med še neizpolnjenimi reformnimi "priporočili" iz slovitega pisma Evropske centralne banke je predvsem reforma trga dela, še piše STA.

Za najverjetnejšega predsednika tehnične vlade velja Monti, ki je bil dva mandata evropski komisar, trenutno pa je predsednik milanske zasebne univerze Bocconi. Monti si bo, kot je poročala ANSA, očitno uspel zagotoviti široko podporo strank. Edina stranka, ki mu še odločno nasprotuje, je Severna liga, medtem ko so mu v Berlusconijevemu Ljudstvu svobode vendarle napovedali podporo. Vendar njihova podpora ni brezpogojna. Montija bodo podprli le, če bo s svojim programom sledil reformnim priporočilom iz pisma Evropske centralne banke (ECB). Berlusconi je napovedal, da so pripravljeni svojo podporo odtegniti v vsakem trenutku.

Na današnjem približno dvournem pogovoru z Montijem naj bi Berlusconi kot pogoj za podporo njegovi vladi zahteval imenovanje Giannija Lette za podpredsednika. A imenovanja Berlusconijeve desne roke v vlado ne podpira levica. Monti se je danes sestal tudi z novim predsednikom ECB Mariom Draghijem, vendar vsebina pogovora ni znana.

Predsednik Napolitano bo v nedeljo začel posvetovanja s strankami o prihodnji vladi in po pričakovanjih bo še v nedeljo Montija predlagal za premiera.