Italijanski premier gre jutri po zaupnico

Letta poskuša rešiti vlado, ki so jo stalno majale grožnje koalicijske partnerice Ljudstva svobode z odhodom.

Objavljeno
01. oktober 2013 20.23
ITALY-POLITICS/
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Rim - Italijanski premier Enrico Letta se pripravlja na ključni dan v italijanskem parlamentu. V sredo bo vprašanje o zaupnici najprej zastavil v senatu, nato pa še v poslanski zbornici. Slišati je, da bi lahko Silviu Berlusconiju hrbet obrnilo do 40 senatorjev njegovega Ljudstva svobode, ki naj bi razmišljali o ustanovitvi lastne politične skupine.

Letta poskuša rešiti vlado, ki so jo stalno majale grožnje koalicijske partnerice Ljudstva svobode z odhodom. Ta konec tedna je prvi mož stranke Berlusconi ministre Ljudstva svobode pozval, naj odstopijo. Peterica ministrov je ukazu sledila, čeprav so izrazili kar nekaj pomislekov o ravnanju nekdanjega italijanskega premiera in medijskega mogotca.

Italija se je tako znašla v novi politični krizi, ki jo bo Letta v sredo poskušal rešiti z glasovanjem o zaupnici.

Podpora v senatu vprašljiva

V poslanski zbornici Demokratska stranka Lette lahko računa na zadostno podporo. V senatu pa premier nujno potrebuje podporo senatorjev Ljudstva svobode ali opozicije, če se želi izogniti padcu vlade.

Berlusconiju je sicer po poročanju časnika La Repubblica pripravljeno zvestobo odreči do 40 senatorjev njegove stranke. Skupina parlamentarcev pod vodstvom do nedavnega še italijanskega prometnega ministra Maurizia Lupija je celo pripravljena oblikovati lastno politično skupino po vzoru Evropske ljudske stranke.

Pri nabiranju zadostne podpore Letti bi sicer lahko ključno vlogo odigral Angelino Alfano, odstopljeni minister za notranje zadeve in podpredsednik italijanske vlade. V kolikor bi se on pridružil skupini, ki se bo odcepila, bi se lahko število Letti naklonjenih poslancev Ljudstva svobode še zvišalo, ocenjujejo strokovnjaki.

Alfano, doslej tesni Berlusconijev zaveznik, je danes že pozval k podpori vladi Lette. »Ostajam trdno prepričan, da bi morala naša celotna stranka jutri (v sredo) glasovati za zaupnico,« njegovo izjavo povzemajo tuje tiskovne agencije.

Letta hoče prepričljivo podporo

Letta je sicer napovedal, da bo odstopil tudi v primeru, da bo v senatu prejel le tesno večino. Stabilni odnosi v parlamentu so pogoj za njegovo vztrajanje na premierskem stolčku, je posvaril.

Berlusconi in njegovi zvesti strankarski privrženci so se sicer izrekli za nove volitve. Za to možnost se zavzemata tudi opozicijsko protestniško gibanje Pet zvezd komika Beppeja Grilla ter stranka Severna liga.

Grillo je na svojem blogu v ponedeljek celo zapisal, da je njegov cilj na predčasnih volitvah osvojiti večino glasov, kar bi mu omogočilo oblikovanje »vlade petih zvezd«. Če tega cilja ne bo dosegel, bo razpustil gibanje.

Demokratska stranka pa med tem svari pred podaljševanjem političnega kaosa, če bo do novih volitev prišlo pod obstoječo volilno zakonodajo. Različna volilna sistema za poslansko zbornico in senat sta namreč po njihovem glavna krivca za nestabilne politične odnose po volitvah, na katerih so Italijani svoje predstavnike izbirali februarja. Pred razpustitvijo parlamenta mora biti pod streho reforma volilne zakonodaje, je poudaril vodja stranke Guglielmo Epifani.

Alternativa Letti le prehodna vlada

Kot edino alternativo vladi Lette sicer v Demokratski stranki vidijo prehodno vlado, ki bi ostala na sedežu le do sprejetja proračuna za leto 2014 in reforme volilne zakonodaje. Podobno stališče je v preteklih dneh že izrekel tudi italijanski predsednik Giorgio Napolitano.

Ozadje konflikta v Rimu je spor o politični prihodnosti Berlusconija, ki je bil pravnomočno obsojen na štiriletno zaporno kazen zaradi davčne utaje v primeru Mediaset. Zato mu grozi izključitev iz senata, za katero se zavzemajo tudi v Demokratski stranki. Berlusconi je sicer med uradnimi razlogi za svojo odločitev o odpoklicu ministrov navedel tudi zvišanje davka na dodano vrednost.