Italijanski vojaki zastrupljeni z uranom

Številnim italijanskim vojakom, ki so sodelovali na mirovnih misijah v tujini, so morali zaradi zastrupitve z uranom operirati ščitnico. Doslej naj bi umrlo že 45 vojakov, zbolelo pa naj bi jih 515.

Objavljeno
23. marec 2007 12.37
Proti --Libanonu je krenilo prvih tisoč voajkov
Rim/Dunaj - Številnim italijanskim vojakom, ki so sodelovali na mirovnih misijah v tujini, so morali zaradi zastrupitve z uranom operirati ščitnico, je besede predstavnika italijanske vojske Domenica Leggiera navajal italijanski vojak, ki se je vrnil z misije na Balkanu in je trenutno na opazovanjih v bolnišnici. Doslej naj bi umrlo 45 vojakov, zbolelo pa naj bi 515 vojakov, ki so bili pred tem v stiku z osiromašenim uranom. Tega so v vojaških akcijah zveze Nato uporabljali predvsem na Balkanu.

Italijanski dnevnik La Repubblica je na svoji spletni strani v noči na petek poročal, da je 70 odstotkov italijanskih vojakov, ki so se vrnili iz mirovnih misij v tujini odšlo na preventivne preglede ščitnice.

Leggiero omenjene številke za časnik ni hotel potrditi, poudaril pa je, da je potrebno temu vprašanju posvetiti več pozornosti. To je tudi cilj senatne preiskovalne komisije o učinkih obogatenega urana, ki se ga uporablja v razstrelivu. Glavna naloga komisije je zbrati statistične podatke, ki bi pripomogli k objektivni in uradni oceni o zastrupitvi italijanskih vojakov z uranom.