Italijansko ustavno sodišče blokiralo krčenje plač za najvišje javne uslužbence

Ustavni sodniki so zavrnili tudi zamrznitev plač in dodatkov za sodnike.

Objavljeno
11. oktober 2012 21.35
TOPSHOTS-ITALY-DEMONSTRATION-GOVERNMENT
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Rim - Italijansko ustavno sodišče je danes razsodilo, da je bil varčevalni ukrep vlade v Rimu, na podlagi katerega so javnim uslužbencem z najvišjimi zaslužki za obdobje od leta 2011 do leta 2013 začasno znižali plače, neustaven.

Vlada nekdanjega premiera Silvia Berlusconija je maja 2010 sprejela varčevalni paket, vreden 25 milijard evrov, ki je vključeval tudi začasno znižanje plač za tiste javne uslužbence, ki letno zaslužijo več kot 90.000 oz. 150.000 evrov.

Ta ukrep je po pisanju Slovenske tiskovne agencije podprla tudi sedanja tehnična vlada pod vodstvom Maria Montija, ki je v sredo sporočila, da namerava nižje plače ohraniti tudi v letu 2014 kot del 10 milijard evrov vrednega varčevalnega paketa, katerega namen je v letu 2013 doseči cilje EU glede primanjkljaja.

A italijansko ustavno sodišče je danes, kot piše STA, razsodilo, da vladnega ukrepa ni mogoče razumeti kot znižanje plač, temveč kot davek, ki ga nosijo zgolj zaposleni v javnem sektorju.

Ustavni sodniki so zavrnili tudi zamrznitev plač in dodatkov za sodnike, ki jo je prav tako prinesel omenjeni ukrep in ga je Montijeva vlada prav tako hotela podaljšati.