Italijansko vrhovno sodišče potrdilo obsodbo agentov Cie

Italijansko vrhovno sodišče je zavrnilo pritožbo na obsodbo 23 Američanov, ki so leta 2003 ugrabili egiptovskega imama.

Objavljeno
19. september 2012 22.13
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Rim - Italijansko vrhovno sodišče je danes potrdilo obsodbo proti 22 agentom Cie in pilotu ameriške vojske. Poleg tega pa je odredilo ponovno sojenje za dva nekdanja italijanska agenta, ki sta bila vpletena v primer.

Triindvajset Američanov je italijansko nižje sodišče na pet do osem let zapora prvič obsodilo novembra 2009. Decembra 2010 je prizivno sodišče njihovo zaporno kazen zvišalo na sedem do devet let, hkrati pa jim odredilo izplačilo visoke odškodnine.

Nekdanji agenti so obsojeni zaradi ugrabitve egiptovskega radikalnega imama Osame Mustafa Hasana, ki je bil med muslimanskimi verniki v Lombardiji bolj znan pod imenom Abu Omar. Omarja so neznanci v središču Milana ugrabili februarja 2003 in ga odpeljali v ameriško letalsko oporišče v Avianu v Furlaniji. Ko so po zaslišanju ugotovili, da zanje nima zanimivih informacij, so ga sprva premestili v ameriško oporišče v Nemčiji, nato pa so ga izročili egiptovskim oblastem, kljub temu da mu je Italija nekaj let prej odobrila politični azil zaradi pregona v domovini. V Kairu so ga zaprli in ga več mesecev mučili. Ko se je po več letih znova znašel na prostosti, je od svojih ugrabiteljev zahteval visoko odškodnino.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, bi moralo italijansko pravosodno ministrstvo zdaj zahtevati izročitev obsojenih, a je uradni Washington že zavrnil to možnosti. Vsi agenti tako ostajajo na prostosti. Njihova svoboda gibanja je ogrožena le, če odpotujejo v Evropo.

Abu Omar je le eden od ljudi, ki so postali žrtve ameriškega iskanja teroristov po 11. septembru 2001. Program tajnih pridržanj in izročitev osumljenih terorizma je leta 2003 odobril takratni ameriški predsednik George W. Bush.