Ivanov in Hadley za premostitev nesporazumov

Rusija in ZDA sta si v zadnjih tednih v laseh zaradi ameriških načrtov glede namestitve dela ameriškega protiraketnega ščita na Poljskem in Češkem ter vprašanja iranskega jedrskega orožja.

Objavljeno
22. februar 2007 14.30
Moskva - Vodja ruskega sveta za nacionalno varnost Igor Ivanov je danes v Moskvi sprejel ameriškega svetovalca za nacionalno varnost Stephena Hadleya, s katerim sta se strinjala, da med državama obstajajo točke napetosti. Obenem pa sta se zavzela za tesno sodelovanje in premostitev nesporazumov.

Državama so skupni cilji, kot sta globalna varnost in stabilnost, zato bi morali na tem področju tesno sodelovati, sta se strinjala Hadley in Ivanov. Vendar to ne pomeni, da so odnosi med državama "brez oblakov", je poudaril Ivanov ter izpostavil razhajanje mnenj na varnostnem področju. Hadley pa je bil prepričan, da sta se Moskva in Washington sposobna odkrito pogovoriti o odprtih vprašanji in sodelovati konstruktivno.

Ivanov je ob tem pozdravil torkov poziv demokratskega predsednika zunanjepolitičnega odbora ameriškega predstavniškega doma Toma Lantosa k odpravi Jackson-Vanikovega amandmaja iz leta 1974, ki je kot ovira bilateralni trgovini že dolgo kamen spotike v odnosih med državama. Če bo do tega prišlo, bo to pomemben signal za nadaljnji razvoj odnosov med državama, je menil Ivanov.

Rusija in ZDA sta si sicer v zadnjih tednih v laseh predvsem zaradi ameriških načrtov glede namestitve dela ameriškega protiraketnega ščita na ozemlju Poljske in Češke, kar Rusija vidi kot grožnjo. Različna stališča pa državi zastopata tudi pri vprašanju iranskega jedrskega vprašanja, kjer se ZDA zavzemajo za strožje sankcije proti Iranu, Rusija pa za diplomatsko reševanje.