Ivanov v Teheranu o iranskem jedrskem programu

Na pogovore o iranskem jedrskem programu je danes v Teheran prispel vodja ruskega sveta za nacionalno varnost Igor Ivanov.

Objavljeno
28. januar 2007 13.57
Igor Ivanov in vodja iranske organizacije za jedrsko energijo Golam Reza Agazadeh
Teheran - Na pogovore o iranskem jedrskem programu je danes v Teheran prispel vodja ruskega sveta za nacionalno varnost Igor Ivanov. Sestal se bo s predsednikom Mahmudom Ahmadinedžadom, iranskim kolegom Alijem Laridžanijem, ki je tudi pristojen za pogajanja o iranskem jedrskem programu, ter z zunanjim ministrom Manušerjem Motakijem.

Rusija podpira pravico Irana do uporabe jedrske energije v miroljubne namene, kljub temu pa je podprla resolucijo Varnostnega sveta ZN, s katero so decembra lani uvedli sankcije proti iranskemu jedrskemu in raketnemu programu, ker ni ustavil bogatenja urana.

Iran zanikal nameščanje 3000 centrifug za bogatenje urana

Medtem so iz Teherana prišle nasprotujoče si vesti o tem, da naj bi Iran začel nameščanje 3000 centrifug za bogatenje urana. Vodja parlamentarnega odbora za zunanjo politiko in nacionalno varnost Alaedin Borudžerdi je v soboto dejal, da v okviru prizadevanj za stabilizacijo sposobnosti Irana na področju jedrske energije v jedrskem reaktorju v Natancu nameščajo 3000 centrifug. Hosein Simogh, vodja tiskovnega urada agencija za jedrsko energijo, pa je še isti dan to zanikal.

Iranski predstavniki so sicer že novembra lani napovedovali, da bodo za bogatenje urana v Natancu do marca letos namestili novih 3000 centrifug. Diplomatski viri Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) pa so v petek dejali, da je Teheran agencijo neuradno obvestil, da bo z nameščanjem teh centrifug začel prihodnji mesec.
Iran v jedrskem reaktorju v Natancu izvaja sporno bogatenje urana, zaradi česar se Zahod boji, da skuša izdelati jedrsko bombo.

Teheran to sicer glasno zanika in zatrjuje, da so vse jedrske aktivnosti Irana miroljubne narave. Namestitev dodatnih 3000 centrifug v Natancu, kjer trenutno delujeta dve kaskadi s po 164 centrifugami, bo pomemben korak na poti k industrijskemu bogatenju urana.