Sanader se je sprl s sodnikom

Nekdanji hrvaški premier je pred sodnim svetom znova dejal, da ni kriv za očitana dejanja.

Objavljeno
10. november 2011 08.27
Posodobljeno
10. november 2011 08.52
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Zagreb − Na zagrebškem sodišču se danes nadaljuje sojenje nekdanjemu hrvaškemu predsedniku vlade Ivu Sanaderju, obtoženemu vojnega dobičkarstva in sprejemanja podkupnine od avstrijske banke Hypo Alpe Adria. V skladu s torkovo odločitvijo sodišča o združitvi postopkov so Sanaderju danes začeli soditi tudi v primeru domnevnega sprejemanja desetih milijonov evrov podkupnine od madžarske naftne družbe Mol. Združitev sojenja je zaradi ekonomičnosti, ker je v obeh primerih nekdanji hrvaški premier edini obtoženec, zahteval hrvaški Urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok), s tem pa se je strinjala tudi obramba.

Združeni postopek se je pred sodnim svetom, ki mu predseduje sodnik Ivan Turudić, zaradi formalnih razlogov sicer znova začel z branjem Uskokove obtožnice. Kot prva točka je ostala obtožba za vojno dobičkarstvo, sprejemanje podkupnine od družbe Mol pa je druga točka obtožnice.

Sanader je pred sodnim svetom znova dejal, da ni kriv za očitana dejanja, zatem pa je prišlo do manjšega verbalnega obračuna med obtožencem in sodnikom Turudićem. Potem, ko se je izrekel za nedolžnega, je nekdanji hrvaški premier namreč hotel pojasniti argumente za to trditev, nakar ga je Turudić prekinil z besedami, da postopek še ni v fazi predstavljanja obrambe. Sanader je zatem znova poudaril da so mu kratene pravice.

V uvodnih besedah je odvetnik nekdanjega hrvaškega premiera Čedo Prodanović dejal, da so se o prvi točki obtožnice [primer Hypo banke] že izrekli, v drugi točki obtožnice pa je imel dva ugovora. Prvega, da so obtožnico proti njegovi stranki vložili na podlagi besed le ene priče − Roberta Ježića, niso pa zaslišali ne človeka, ki se je dejansko pogajal o podkupnini, ne predsednika uprave Mola Zsolta Hernandija, ki je domnevno podkupoval. Poleg tega pa po odvetnikovih besedah Uskok ni uspel dokazati, da je pogodba z madžarskim podjetjem Mol dejansko škodljiva za Hrvaško.

V primeru Hypo banke − sojenje se je začelo prejšnji teden − Sanaderja obtožujejo vojnega dobičkarstva in sprejemanja pol milijona evrov provizije od koroške banke pri posredovanju za posojilo hrvaški diplomaciji med vojno sredi 90. let prejšnjega stoletja; v primeru Ina-Mol pa nekdanjega hrvaškega premiera obtožujejo, da je v zameno za upravljavske pravice v hrvaški naftni družbi Ina od družbe Mol dobil deset milijonov evrov provizije. Obtožba za Mol je sicer prva, ki Sanaderja bremeni korupcije za obdobje, ko je bil na položaju predsednika vlade in predsednika stranke HDZ. Uskok sicer preiskuje še nekaj primerov korupcije, v katere je domnevno vpleten Sanader.