Ivo Sanader eno uro o svoji popolnosti in nedolžnosti

Nekdanji predsednik hrvaške vlade je še enkrat dal vedeti, da je odstopil »zaradi izsiljevanja Slovenije«.

Objavljeno
01. oktober 2012 10.57
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb

Zagreb – »Nisem želel sprejeti izsiljevanja Slovenije in nekaterih v Evropi,« je v včerajšnji oddaji na hrvaški televiziji dejal Ivo Sanader, nekdanji predsednik vlade.

Proti Sanaderju je vloženih pet obtožnic zaradi korupcije, poleg tega pa potekata še dve preiskavi.

Kar precej pomislekov je med hrvaško javnostjo povzročil včerajšnji nastop nekdanjega hrvaškega premiera Iva Sanaderja na nacionalni televiziji – »pol leta sem se trudil, da ga pridobim kot gosta,« je dan ali dva pred oddajo za hrvaške časnike dejal televizijski voditelj Aleksander Stanković.

Po napovedi, da bo gost v oddaji HTV, so se začela pojavljati vprašanja, ali se spodobi, »da javna televizija gosti nekoga, ki je obtožen korupcije«. Nekdanji predsednik Stjepan Mesić pa je šel najdlje, saj je izjavil, da »potem lahko povabijo tudi Dragana Paravinjo, ki je obtožen poskusa posilstva in umora 17-letne Antonije Bilić«. Na HTV so na vse očitke odgovorili kratko, češ da »gre za javni interes, ker je Sanader šest let vodil hrvaško vlado«.

Nekdanji premier pa je še enkrat dal samozavestno vedeti, da »bo pravosodje pokazalo svoj pravi obraz«. Očrnil je državnega tožilca Mladena Bajića, ki naj bi, kot je dejal Sanader, »dobil ukaz, da ga preganja«, in dejal, da je sredi leta 2009 odstopil, »ker ni želel sprejeti sporazuma s Slovenijo o meji, saj ga je skrbela možna izguba hrvaškega ozemlja po odločitvi arbitražnega sodišča«.

Po njegovih besedah Slovenija zdaj znova izkorišča članstvo v EU pri sporu o Ljubljanski banki, dodal pa je, da ni »želel sprejeti izsiljevanja Slovenije in nekaterih v Evropi. O vsem bom spisal knjigo in jo objavil po vstopu Hrvaške v EU, ker ne želim ogrožati hrvaškega članstva.« Kot je pojasnil, ni želel sprejeti tistega, kar je sprejela njegova naslednica Jadranka Kosor, ko je z nekdanjim slovenskim premierom Borutom Pahorjem podpisala arbitražni sporazum, vključno z »razvpito besedo junction. Beseda pomeni teritorialni stik, ki se omenja v sporazumu Kosor-Pahor. Zato sem junija 2009 zavrnil dogovor in odšel,« je zatrdil Sanader.

V oddaji V nedeljo ob dveh je tudi omenil, da kot eno redkih napak v svojem političnem delovanju priznava dejstvo, da je na čelo »HDZ in hrvaške vlade postavil Jadranko Kosor«. Zdaj meni, da je naredil napako, ker je odstopil s položajev predsednika vlade in HDZ.

»Če bi ostal premier, sporazuma s Slovenijo ne bi podpisal, je pa tudi vprašanje, kdaj bi potem Hrvaška vstopila v Evropo. Lahko me imate za strahopetca, vendar nikoli ne bom prepustil dela ozemlja za članstvo v EU,« je zatrdil. Nato pa je dodal, da zagotovo ne bi odstopil s položaja najmočnejše osebe v državi, če bi imel karkoli na vesti ali bi bil kriminalec, saj se je najlažje braniti prav z najmočnejšega položaja.