Ivo Sanader zavrača vse obtožbe

Nekdanjega hrvaškega ministrskega predsednika Iva Sanaderja so zaslišali zaradi suma pranja denarja.

Objavljeno
04. februar 2011 21.27
Barbara Kramžar, Dunaj
Barbara Kramžar, Dunaj
Dunaj - Preiskovalci avstrijskega urada za preprečevanje korupcije so v salzburškem zaporu, v katerem je Sanader že vse od prijetja na cestninski postaji bližnje avtoceste 10. decembra lani, izpraševali skoraj šest ur, svojih ugotovitev pa niso predstavili javnosti. Doslej je znano, da ima nekdanji premier v avstrijskih bankah več kot milijon evrov.

Ker je bilo izpraševanje zaprto, predstavnik za tisk protikorupcijskih preiskovalcev Martin Ulrich ni hotel govoriti o podrobnostih, povedal pa je, da Ivo Sanader zavrača kar vse obtožbe v celoti. Njegov odvetnik Werner Suppan je bil o šesturnem izpraševanju bolj zgovoren, po njegovih besedah je premoženje 1,3 milijona evrov v tirolski banki družina Sanader pridobila še pred premierovim političnim delovanjem, ko je bil še podjetnik. Računa, da bodo preiskovalci to v enem mesecu tudi sami ugotovili in preiskavo končali.

Za zdaj pa je znano le, da bo Sanader v avstrijskem priporu ostal vsaj do 18. marca, avstrijski preiskovalci pa se bodo zdaj osredotočili na Tirolsko, kjer je Sanader, ki je v Innsbrucku študiral, tudi hranil očitani mu denar. Potem bodo presodili, ali bodo nekdanjega premiera izročili Hrvaški, kjer proti njemu poteka preiskava zaradi sumov zlorabe svojega položaja in drugih kriminalnih dejavnosti, zaradi katerih je po njihovem prepričanju hrvaški državni proračun oškodoval za šest milijonov evrov. Del tega denarja je po njihovem prepričanju šel v nekdanjo Sanaderjevo stranko HDZ, nekaj si ga je domnevno vzel sam.

V središču obtožb proti nekdanjemu hrvaškemu premieru je prav tako nekdanja koroška Hypo Alpe Adria, banka, ki je plačevala vrsto spornih poslov na območju nekdanje Jugoslavije in so jo morali na koncu podržaviti. Ivo Sanader vse obtožbe zavrača, pravi, da proti njemu izvajajo politični lov na čarovnice.