Ivo Sanader: združili sojenja v primerih Hypo banke in Mola

Združitev postopka je predlagal Uskok, ni pa mu nasprotovala niti Sanaderjeva obramba.

Objavljeno
08. november 2011 15.11
Posodobljeno
08. november 2011 16.36
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Zagreb - Združitev sojenja je zahteval Urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) zaradi ekonomičnosti, ker je v obeh primerih nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader edini obtoženec. Kot poroča STA, združitvi postopka ni nasprotovala niti Sanaderjeva obramba.

Tako bodo v četrtek prebrali obtožnico proti Sanaderju tudi zaradi domnevnega prejema desetih milijonov evrov podkupnine od predsednika uprave Mola Zsolta Hernadija za upravljavske pravice v hrvaški naftni družbi Ina. Tožilstvo v primeru ugotovitve Sanaderjeve odgovornosti zahteva tudi vračilo omenjenega denarja.

To bo druga točka obtožnice, medtem ko bo prva ostala tista za vojno dobičkarstvo in domnevno prejetje pol milijona evrov provizije od koroške banke pri posredovanju za posojilo hrvaški diplomaciji med vojno sredi 90. let prejšnjega stoletja. Sojenje v primeru Hypo banke se je začelo prejšnji teden.

Sanader bo imel v četrtek znova priložnost, da se izjasni glede obtožnice za Mol. Bivši premier je po izročitvi iz Avstrije 18. julija v pogovoru s preiskovalci zavrnil odgovornost v obeh primerih. V primeru ilegalne provizije, ki naj bi jo prejel od Hypo banke, pa je na sodišču povedal, da gre za »navaden konstrukt«.

V primeru sporne pogodbe z Molom, v kateri je vlada prepustila upravljavske pravice madžarskim partnerjem v Ini, ne da bi imel Mol večinski delež, je Sanader lani govoril tudi pred saborsko preiskovalno komisijo, ki je ugotavljala okoliščine privatizacije Ine. Takrat je dejal, da so s spremembami omenjene pogodbe bili seznanjeni člani vlade in predsedstva HDZ.

Obtožba za Mol je prva, ki bremeni Sanaderja korupcije za obdobje, ko je bil na položaju predsednika vlade in predsednika HDZ. Uskok preiskuje še nekaj primerov korupcije, v katere naj bi bil vpleten Sanader.

Sojenje v primeru Mola se bo začelo slab mesec pred parlamentarnimi volitvami 4. decembra. Številne korupcijske afere povezane s HDZ, v katerih je osumljena tudi vladajoča stranka kot pravna oseba, so sicer dodatno negativno vplivale na njeno priljubljenost med volivci, še piše STA.