Iz dume izključili opozicijskega poslanca

Aktivisti so Gudkovo izključitev iz parlamenta že povezali s poskusom širšega zloma opozicijskega gibanja.

Objavljeno
14. september 2012 12.06
Posodobljeno
14. september 2012 12.29
Russia Opposition Lawmaker
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Moskva − Ruski parlament je zaradi domnevnega konflikta interesov iz svojih vrst danes izključil poslanca opozicijske Pravične Rusije Genadija Gudkova. Njegovo izključitev podprlo 291 poslancev, kar je bistveno več, kot bi bilo potrebno, proti pa jih je glasovalo 150.

Glasovanje so sklicali potem, ko so preiskovalci pozvali k njegovi izključitvi in odvzemu imunitete, da bi ga lahko obtožili prevare, zaradi česar bi lahko pristal v zaporu.

Gudkov sicer obtožbe odločno zavrača in trdi, da so maščevanje za njegovo sodelovanje na protikremeljskih protestih. »Odšel bom, a se bom vrnil in pomagal zgraditi novo Rusijo, na katero bodo naši otroci in vnuki lahko ponosni,« je dejal po poročanju ruske tiskovne agencije RIA Novosti. »To se bo zgodilo kmalu − zelo kmalu,« je dodal.

Šestinpetdesetletni Gudkov in njegov 32-letni sin Dmitrij sta sicer v skupini poslancev, ki so združili moči z opozicijskim gibanjem in podprli protikremeljske proteste, ki se v Rusiji vrstijo zadnje mesece. Opozicijski aktivisti so Gudkovo izključitev iz parlamenta tako že povezali s poskusom širšega zloma opozicijskega gibanja, kar pa ruski predsednik Vladimir Putin zanika.