Iz Guantanama v Alžirijo premestili dva zapornika

Za zapahi v Guantanamu ostaja še 164 zapornikov, med njimi 84, katerim so že pred leti odobrili izpustitev na prostost.

Objavljeno
29. avgust 2013 18.22
CUBA-GUANTANAMO-FILES
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Washington − Iz Pentagona so sporočili, da so iz ameriškega taborišča za teroristične osumljence Guantanamo na Kubi v domovino premestili dva alžirska zapornika. Alžirskim oblastem so ju predali v okviru prejšnji mesec sprejetega sporazuma, ki je del prizadevanj za zaprtje taborišča, poroča tiskovna agencija AFP.

ZDA, ki so sporočile, da so Alžiriji hvaležne za sodelovanje, so pred tem zadnjega zapornika iz Guantanama premestili pred skoraj letom dni, in sicer septembra, ko so v Kanado na prestajanje kazni poslali najmlajšega zapornika v Guantanamu − Omarja Kadra.

Po izpustitvi Nabila Saida Hadžaraba in Mutie Sadika Ahmada Sajaba, za katera ni znano, kako dolgo sta bila zaprta, za zapahi v Guantanamu ostaja še 164 zapornikov, med njimi 84, katerim so že pred leti odobrili izpustitev na prostost.

Ameriški predsednik Barack Obama je že med predvolilno kampanjo za svoj prvi predsedniški mandat leta 2008 obljubljal, da bo zaprl taborišče za teroristične osumljence Guantanamo, v katerem Združene države že več kot deset let zadržujejo teroristične osumljence, številne med njimi brez obtožb, a mu to še ni uspelo, deloma tudi zaradi nasprotovanja kongresa.

Zadnje čase so pozivi k zaprtju taborišča znova glasnejši zaradi gladovne stavke, v kateri sodeluje večina zapornikov, pa tudi visokih stroškov njihovega vzdrževanja. Kot poroča tiskovna agencija Reuters, ZDA namreč za vsakega zapornika na leto v povprečju porabijo 2,7 milijona dolarjev, v primerjavi s 70.000 dolarji, ki jih porabijo za zapornika v najstrožje varovanem zaporu.