Iz haaškega zapora izpustili nekdanjega generala Ojdanića

Ojdanić je že pripotoval v Beograd. Ob prihodu je zatrdil, da ima čisto vest in da ni zakrivil vojnih zločinov.

Objavljeno
29. avgust 2013 22.57
reut*ojdanic
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Haag − Nekdanjega jugoslovanskega generala Dragoljuba Ojdanića, ki je bil v Haagu obsojen zaradi vojnih zločinov na Kosovu, so danes po odsluženih dveh tretjinah zaporne kazni izpustili iz zapora, piše Slovenska tiskovna agencija.

Ojdanić je že pripotoval v Beograd. Ob prihodu je zatrdil, da ima čisto vest in da ni zakrivil vojnih zločinov. Izrazil je tudi razočaranje nad mednarodnim sodstvom. Po njegovih besedah so vojne zločine med vojno na Kosovu izvajale vse strani, zatrdil pa je, da se je zavzemal za kaznovanje vseh tovrstnih zločinov.

Na prostost so ga sicer izpustili potem ko je odsedel dve tretjini svoje 15-letne zaporne kazni, na katero so ga pred Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije obsodili zaradi vojnih zločinov na Kosovu na začetku leta 1999.

Sodili so mu skupaj z nekdanjim jugoslovanskim namestnikom predsednika vlade Nikolo Šainovićem, nekdanjim srbskim predsednikom Milanom Milutinovićem ter tremi drugimi vojaškimi in policijskimi generali, piše STA. Pred sodišče je zaradi obtožb o podpiranju prisilnega izseljevanja, deportiranja in ubijanja Albancev na Kosovu stopil leta 2002.

V petek na prostost še Momčilo Krajišnik

Nekdanjega generala so danes na beograjskem letališču pričakali svojci in prijatelji, sicer pa je njegov prihod minil precej mirno. Nekoliko večji sprejem pa je po pisanju STA pričakovati v petek, ko naj bi iz britanskega zapora izpustili nekdanjega predsednika parlamenta Republike srbske Momčila Krajišnika, ki je bil zaradi zaradi pregona in prisilne izselitve nesrbskih prebivalcev BiH med vojno v letih 1992-1995 obsojen na 20 let zapora.

Tudi on bo na prostost prišel potem ko je v zaporu že odsedel dve tretjini kazni. V Palah, kjer živijo njegovi svojci, naj bi mu pripravljali tudi svečan sprejem.

Krajišnik je bil obsojen marca 2009, sodišče pa mu je v prestajanje kazni vštelo čas od aprila 2000, ko je bil prvič priprt in izročen sodišču. Haaško sodišče je ocenilo še, da je bil Krajišnik primer dobrega zapornika.

Po izpustitvi iz zapora naj bi se nekdanji predsednik parlamenta Republike srbske vrnil na Pale, kjer naj bi delal na bencinski črpalki svojih otrok, še piše STA.