Iz ladje Rena izčrpali skoraj vso nafto

Reševalne ekipe so se zdaj osredotočile na reševanje zabojnikov, ki so še ostali na poškodovani ladji.

Objavljeno
15. november 2011 20.48
Posodobljeno
15. november 2011 20.55
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Wellington − Reševalne ekipe so iz tovorne ladje Rena, ki je na začetku oktobra nasedla na grebenu Astrolabe, približno 22 kilometrov od pristanišča Tauranga na novozelandskem Severnem otoku, izčrpale že skoraj vso nafto.

Kot so sporočile novozelandske oblasti, je na ladji ostalo le še okoli 60 ton nafte, zato so se reševalne ekipe zdaj osredotočile na reševanje zabojnikov, ki so še ostali na poškodovani ladji. »Čeprav je odstranjevanje nafte z Rene pomemben mejnik, naše delo še ni končano,« so sporočili. Odstranjevanje zabojnikov bo po besedah predstavnika ekipe reševalcev Matthewa Watsona sicer dolg, nevaren in težaven proces, ki bo najverjetneje trajal mesece. Zatem bodo morali ladjo odstraniti z grebena, če se ne bo pred tem prelomila in potonila.

Iz ladje je v zadnjih tednih kljub prizadevanjem reševalnih ekip izteklo precej nafte, ki je opustošila nekdaj neokrnjene obale zaliva Bay of Plenty, kjer je poginilo okoli 1300 ptic. Novozelandski minister za okolje Nick Smith je zato že priznal, da gre za najhujšo pomorsko okoljsko nesrečo v zgodovini Nove Zelandije.