Iz morskega groba ob Lampedusi dvignili nove žrtve

Italijanski reševalci so doslej iz morja potegnili 194 trupel, vsaj 150 ljudi je še vedno ujetih pod vodo.

Objavljeno
07. oktober 2013 14.26
TOPSHOTS-ITALY-IMMIGRATION-REFUGEE-ACCIDENT
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Rim - Italijanski reševalci manj kot kilometer od obale otoka Lampedusa še vedno iščejo žrtve tragične nesreče pribežnikov iz Eritreje in Somalije, ki nikoli niso prispeli na cilj. Sinočnja reševalna akcija je potekal vse do sončnega zahoda. Našli so posmrtne ostanke 83 ljudi.

Italijanske oblasti predvidevajo, da je v barkači, ki leži na 47 metrih globine, še vedno ujetih okoli 150 ljudi. Črna statistika ene najhujših tragedij pred obalo Lampeduse je po doslej znanih podatkih terjala 194 življenj, med umrlimi je vsaj 55 žensk in pet otrok. Italijanska ministrica za integracijo Cecile Kyenge je včeraj tiho opazovala, kako so vojaki vreče s posmrtnimi ostanki nalagali v tovornjake. »Pred mrtvimi nisem našla besed,« je pozneje povedala novinarjem. »To so težki trenutki, ki nas prisilijo, da se spomnimo naše odgovornost,« je povedala in dodala, da se Italija sama ne more spopadati z valom priseljencem.

Podobnega mnenja je tudi francoski zunanji minister Laurent Fabius, ki je povedal, da Sredozemsko morje ne more ostati »ogromno pokopališče pod milim nebom«. Francija in Italija sta zato predlagali, da problematiko obravnavajo tudi na jutrišnjem srečanju notranjih ministrov EU. Najbolj južni italijanski otok, na katerega vsako leto prispe na tisoče pribežnikov iz Afrike in drugod, bo v sredo obiskal tudi predsednik evropske komisije Jose Manuel Barroso.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je 155 preživelih, med katerimi je tudi 41 mladoletnih oseb, nastanjenih v prenatrpanem begunskem centru na Lampedusi. Italijanskim oblastem pomagajo s sestavljanjem seznama pogrešanih, med katerimi so predvsem ženske. »Številne podrobnosti o brodolomu niso znane, a je jasno, da mnogo žensk ni preživelo. Skoraj vse so umrle,« je povedal Filippo Ungaro iz organizacije Save the Children.

Ungaro je opozoril tudi na razmere v begunskem centru, ki je namenjen 250 ljudem, a trenutno v njem biva več kot 1000 prosilcev za azil, med njimi tudi državljani iz nemirne Sirije in Somalije. Sobe so prenatrpane, zato mnogi spijo kar na žimnicah pod milim nebom. »Razmere so nedopustne. To ni človeku dostojno bivanje,« je opozoril Ungaro.