Izdali nalog za aretacijo Florence Hartmann

Zaporni nalog so izdali zaradi neplačila globe v višini 7000 evrov.

Objavljeno
16. november 2011 16.47
Posodobljeno
16. november 2011 16.49
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Haag − Mednarodno kazensko sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je zaradi neplačila globe v višini 7000 evrov izdalo nalog za aretacijo nekdanje tiskovne predstavnice sodišča Florence Hartmann.

Sodišče je Hartmannovo, avtorico odmevne knjige Mir in kazen, v kateri je objavila nekaj zaupnih informacij s sojenja nekdanjemu jugoslovanskemu predsedniku Slobodanu Miloševiću, leta 2009 obsodilo zaradi nespoštovanja sodišča, prizivno sodišče pa je nato potrdilo kazen v višini 7000 evrov. Obsodili so jo zaradi objave tajnih zapisnikov s sej srbskega obrambnega sveta, ki ga je vodil Milošević. Ti namreč jasno dokazujejo srbsko vpletenost v zločine v Bosni in Hercegovini, tudi v genocid v Srebrenici. Toda na pritisk Beograda je sodišče menda dovolilo, da so ti dokumenti ostali tajni, Florence Hartmann, ki je bila enajst let dopisnica Le Monda v nekdanji Jugoslaviji, pa je ta »sporazum« razkrinkala in to tudi objavila v knjigi.

Hartmannova je sodišču sicer večkrat povedala, da je denar že nakazala, a sodišče vztraja, da tega ni storila. Njeno globo so tako spremenili v sedemdnevno zaporno kazen in od francoskih oblasti zahtevali, da Hartmannovo najdejo, jo aretirajo in prepeljejo v Haag, kjer bo odslužila kazen.