Izgredi na pariški podzemni postaji

Izgredi, v katerih je policija aretirala najmanj devet ljudi, so se začeli, ko je moški brez vozovnice preskočil ograjo na podzemni postaji, ustavil pa ga je uslužbenec podzemne železnice.

Objavljeno
28. marec 2007 11.24
Pariz – Francoska policija je v izgredih na glavni pariški podzemni postaji Gare du Nord v torek zvečer aretirala najmanj devet ljudi, dva človeka pa sta bila ranjena. Proti okoli 100 izgrednikom je tudi uporabila solzivec.

Izgredi so se začeli, ko je neki 33-letnik brez vozovnice preskočil ograjo na podzemni postaji, ustavil pa ga je uslužbenec podzemne železnice. Moški se je upiral in pri tem ranil dva uslužbenca podzemne železnice. Priče dogodka so povedale, da se je incident zelo hitro stopnjeval. Posredovala je policija in 33-letnika aretirala.

Ves dogodek je opazovalo nekaj mladeničev, ki so začeli protestirati, ker naj bi šlo po njihovem za prekomerno uporabo sile. Množica je nato postajala vse večja, v policiste začela metati plastenke in vzklikati žalitve na račun nekdanjega notranjega ministra in sedanjega kandidata na predsedniških volitvah Nicolasa Sarkozyja, ki so ga zmerjali s hinavcem. Protestniki so v glavni dvorani podzemne postaje v tudi razbijali okna, avtomate in trgovine, policiji pa je šele okoli polnoči uspelo, da je s postaje odstranila vse izgrednike. Ti si nato na bližnjih ulicah zažigali smetnjake in prometne znake.

Jeseni 2005 so v predmestjih francoskih mest izbruhnili najhujši izgredi v zadnjih desetletjih. Spopadi med mladimi in policijo so trajali kar tri tedne zapored.