Izjave o neprejudiciranju ne more nihče razveljaviti

Hrvaška premierka Jadranka Kosor je v Zagrebu dejala, da hrvaške izjave o neprejudiciranju, ki jo želi hrvaška vlada sprejeti pred ratifikacijo sporazuma o arbitraži, ne more nihče razveljaviti. Za ratifikacijo bo potrebovala podporo najmanj 102 poslancev.

Objavljeno
06. november 2009 17.44
Ta.R./STA
Ta.R./STA
Zagreb - Hrvaška premierka Jadranka Kosor je danes v Zagrebu dejala, da hrvaške izjave o neprejudiciranju, ki jo želi hrvaška vlada sprejeti pred ratifikacijo sporazuma o arbitraži, ne more nihče razveljaviti. Kosorjeva je tako komentirala napoved slovenske vlade, da se bo na hrvaško izjavo odzvala s svojo izjavo.

"Hrvaška ima svojo pot, ki smo jo začrtali v času, ko smo objavili načrt arbitražnega sporazuma," je dejala Kosorjeva na osrednjem zagrebškem trgu, na katerem je predsedniški kandidat HDZ Andrija Hebrang začel zbirati podpise za predsedniško kampanjo.

 

Kosorjeva je še napovedala, da bo pred saborsko razpravo o arbitražnem sporazumu, ki bo določal način za reševanje spora o meji med Hrvaško in Slovenijo, vnovič k pogovoru povabila predsednike parlamentarnih strank.

 

"Saborski poslanci bodo sprejeli končno odločitev in upam, da bodo tudi tisti, ki so bili dejavno in konstruktivno zadržani, takrat nekaj korigirali," je še dejala Kosorjeva.

 

Večina poslancev največje opozicijske Socialdemokratske stranke (SDP) je bila v saboru "konstruktivno zadržana", ko so prejšnji ponedeljek odločali, ali bodo Kosorjevi podali soglasje za podpis arbitražnega sporazuma.

 

Predsednik SDP Zoran Milanović je na omenjeni seji napovedal, da SDP ne bo podprl ratifikacije sporazuma, če ne bosta tako Hrvaška kot Slovenija ohranili pravice iz prvega predloga evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna, da bosta državi sami predlagali sodnike arbitražnega sodišča.

 

Kosorjeva je za zeleno poslansko luč za podpis sporazuma v Stockholmu potrebovala navadno večino poslancev, za ratifikacijo sporazuma pa potrebuje dvotretjinsko večino, ki pa je ne more zagotoviti brez socialdemokratskih glasov. Za ratifikacijo bo potrebovala podporo najmanj 102 poslancev.

 

Kosorjeva je na četrtkovi vladni seji napovedala, da bo vlada prihodnji teden poslala v sabor predlog zakona o ratifikaciji arbitražnega sporazuma o meji med Hrvaško in Slovenijo. Medtem je izrazila pričakovanje, da bodo poslanci razpravljali o predlogu zakona do konca novembra.