Izpustili 8000 osumljecev za genocid

V Ruandi so zaradi prenatrpanih zaporov izpustili več kot 8000 zapornikov, ki naj bi sodelovali v genocidu nad Tutsiji.

Objavljeno
19. februar 2007 21.47
V Ruandi je v dobrih treh mesecih na okruten način umrlo skoraj milijon ljudi
Kigali - Da bi razbremenili prenatrpane zapore, so v Ruandi danes izpustili več kot 8000 zapornikov, ki naj bi sodelovali v genocidu nad Tutsiji leta 1994. Kot so sicer zagotovili predstavniki ruandskih oblasti, med izpuščenimi zaporniki ni glavnih odgovornih za množične poboje med državljansko vojno.

Predsednik Ruande Paul Kagame je leta 2003 razglasil amnestijo za omenjene osumljence, od tedaj pa so jih izpustili že več kot 60.000. Po izpustitvi morajo zaporniki dva meseca preživeti v rehabilitacijskih centrih, nato pa se smejo - nekateri po več kot desetih letih - vrniti k družinam.

Ključnim odgovornim za ruandski genocid sicer sodijo pred Mednarodnim kazenskim sodiščem za Ruando (ICTR), ki ima sedež v tanzanijski Aruši.

Leta 1994 je bilo sestreljeno letalo takratnega predsednika Ruande Juvenala Habyarimana. Hutujski skrajneži so njegovo smrt pripisali Tutsijem in v samo nekaj urah je izbruhnila državljanska vojna. Hutujske milice, vojska in ostanki Habyarimanove garde so začele pogrom nad celotnim plemenom Tutsi, ki naj bi predstavljal kakih deset odstotkov prebivalstva v Ruandi. Zgodil se je eden najhujših pokolov v človeški zgodovini, ko je bilo v dobrih stotih dneh ubitih skoraj milijon ljudi.