Izrael bo družini zapornika X izplačal nadomestilo

Družini avstralskega državljana judovskega rodu, ki je v zaporu Ajalon naredil samomor, bodo izplačali dobrih 830.000 evrov.

Objavljeno
11. september 2013 16.17
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Tel Aviv − Izrael bo družini zapornika X, avstralskega državljana judovskega rodu Bena Zygierja, ki je leta 2010 naredil samomor v strogo varovani celici izraelskega zapora Ajalon v predmestju Tel Aviva, izplačal nadomestilo v vrednosti dobrih 830.000 evrov, poroča tiskovna agencija AP.

Izraelsko pravosodno ministrstvo je sporočilo, da so se o znesku dogovorili na pogajanjih z družino zapornika, ki so izraelsko vlado obtožili zanemarjanja, ker mu samomora niso preprečili.

Pravosodno ministrstvo je po navedbah tiskovne agencije AFP sicer še sporočilo, da z dogovorom ne priznava krivde za očitano dejanje, ampak se želi z njim zgolj izogniti sodnemu procesu, med katerim bi lahko na plan prišle podrobnosti, ki bi ogrozile nacionalno varnost.

Kot smo že poročali, je zgodba spodbudila precej zanimanja javnosti, hkrati pa močno osramotila razvpito izraelsko tajno službo Mosad. O identiteti zapornika X je namreč mednarodna javnost začela ugibati kmalu po njegovi aretaciji leta 2010, še bolj pa po tem, ko se je po nekajmesečnem bivanju v samici strogo zavarovanega krila zapora Ajalon obesil v svoji celici. Toda špekulacije izraelskih medijev o tem, kdo je bil skrivnostni moški, ki so ga zadrževali v popolni tajnosti − njegovega imena in zločina menda niso poznali niti ječarji −, so hitro potihnile; kakor se je pozneje izkazalo, zaradi sodne prepovedi poročanja o njem.

Zid tajnosti je februarja kot prva prebila avstralska nacionalna medijska hiša ABC News, potem ko se je njenim novinarjem uspelo dokopati do dokazov, da je bil zapornik X pravzaprav 34-letni avstralski državljan Ben Zygier, ki je do aretacije služboval v vrstah izraelske obveščevalne službe Mosad. Po tem razkritju so se hitro razširila ugibanja, da se je Zygier znašel v nemilosti izraelskih oblasti prav zaradi svojih vohunskih dejavnosti.