Izrael bo omilil ukrepe proti Palestincem

Izraelska vlada je prižgala zeleno luč za nakazilo do 100 milijonov dolarjev sredstev od davkov, ki jih judovska država dolguje Palestincem.

Objavljeno
24. december 2006 16.03
Abas in Olmert
Jeruzalem - Palestinski predsednik Mahmud Abas in izraelski premier Ehud Olmert sta se v soboto v Jeruzalemu sešla na prvem uradnem srečanju po tem, ko je Olmert marca lani zasedel mesto izraelskega premiera. Po srečanju med voditeljema se je Izrael, med drugim odločil za sprostitev 100 milijonov dolarjev zamrznjenih palestinskih sredstev.

Izraelska vlada je že prižgala zeleno luč za nakazilo teh sredstev. Odločitev je kabinet sprejel soglasno.

Gre za denar, ki pripada Palestincem, vendar pa je Izrael zamrznil račune potem, ko je marca prevzelo oblast palestinsko gibanje Hamas. Olmert je prav tako privolil v omilitev ukrepov za omejitve gibanja na Zahodnem bregu oziroma umik nekaterih nadzornih točk. Olmert in Abas sta se tudi dogovorila za ponovno srečanje, vendar datuma še nista določila.

Glede izpustitve palestinskih zapornikov ni bilo dogovora, vendar sta se obe strani dogovorili, da se bodo o tem še naprej pogajali. Palestinska stran bo v nedeljo objavila seznam imen ljudi, za katere želi, da jih Izrael izpusti.

Medtem so palestinski skrajneži znova prekršili prekinitev ognja v Gazi, saj so na Izrael izstrelili dve raketi, ki pa nista povzročili škode ali terjali žrtev.

Abas se kot palestinski predsednik in vodja gibanja Fatah v zadnjem času sooča z valom nasilja med pripadniki Fataha in pripadniki vladajočega palestinskega gibanja Hamas, ki so ga pretekli teden sprožile njegove napovedi predčasnih parlamentarnih in predsedniških volitev. Srečanje z Olmertom in izraelske koncesije mu lahko pri tem morda pomagajo.