Izrael in Iran državi z najbolj negativnim vplivom

Izrael in Iran veljata za državi z najbolj negativnim vplivom na svetu, tesno za petama pa jima sledijo Severna Koreja in ZDA, je pokazala raziskava javnega mnenja britanskega radia BBC.

Objavljeno
06. marec 2007 12.49
Zid, ki ga je Izrael domnevno postavil zato, da bi preprečil samomorilske napade, se ne obnese vselej
London - Izrael in Iran veljata za državi z najbolj negativnim vplivom na svetu, tesno za petama pa jima sledijo Severna Koreja in ZDA, je pokazala raziskava javnega mnenja britanskega radia BBC, ki je zajela 28.000 ljudi v 27 državah, objavljena pa bo danes. Na drugem koncu lestvice so se znašle Japonska, Francija, Evropska unija in Kanada, ki tako veljajo za države z najbolj pozitivnim vplivom.

Vprašani so imeli na izbiro 12 držav in so se morali odločiti, "katera ima najbolj pozitiven in katera najbolj negativen vpliv v svetu". Država z največ negativnimi odgovori je bil Izrael, kar 56 odstotkov vprašanih ga je namreč izbralo za najbolj negativnega in le 17 odstotkov za najbolj pozitivnega. S 54 odstotki negativnih in 18 odstotki pozitivnih odgovorov mu je sledil Iran, ZDA pa so se z 51 proti 30 odstotkom znašle na tretjem mestu. Severna Koreja je prejela 48 odstotkov negativnih in 19 odstotkov pozitivnih odgovorov in ji je tako pripadlo četrto mesto.

Na pozitivnem koncu lestvice so Kanada s 54, EU s 53 in Francija s 50 odstotki pozitivnih odgovorov. Pridružuje se jim še Japonska, sicer pa so poleg že omenjene četverice več pozitivnih kot negativnih odgovorov prejele le še tri države: Velika Britanija s 45 odstotki pozitivnih in 28 odstotki negativnih odgovorov, Kitajska z 42 proti 32 odstotkom ter Indija s 37 proti 26 odstotkom.

"Izgleda, da ljudje po svetu na države, katerih profil zaznamuje težnja po vojaški moči, gledajo negativno," je izide javnomnenjske raziskave komentiral Steven Kull, vodja Programa o stališčih v mednarodni politiki na ameriški Univerzi Maryland, enega od soorganizatorjev raziskave. "Države, katerih odnosi s svetom ne temeljijo na vojaški moči, kot so Francija, Japonska in EU na splošno, pa so načeloma ocenjene pozitivno," je še dodal Kull.

BBC sicer ocene vpliva posameznih držav v svetu spremlja zadnja tri leta, večina stališč pa je v tem obdobju ostala relativno nespremenjenih. V primeru Indije je prišlo do rahlega premika v pozitivno, medtem ko so ocene Velike Britanije in ZDA vse bolj negativne. Tudi Rusija, Kitajska in Francija sta v minulih letih izgubili nekaj podpore.