Izrael ne načrtuje napada na Iran

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je v pogovoru za ameriško televizijo CNN dejal, da so mu predstavniki izraelskih oblasti zagotovili, da ne načrtujejo napada na Iran.

Objavljeno
20. september 2009 18.02
Ka.K./STA
Ka.K./STA
Moskva - Prepis pogovora, ki ga je objavil Kremelj, kaže, da se je Dmitrij Medvedjev izmikal odgovoru na vprašanje, ali bi Rusija v primeru izraelskega napada podprla Iran. Čeprav Rusija z Iranom ni sklenila obrambnega sporazuma, "to ne pomeni, da bi želeli biti ali da bi bili indiferentni do takšnega dogodka. To je najhujša stvar, ki si jo lahko predstavljamo", je o morebitnem izraelskem napadu dejal Medvedjev.

 

"Kaj bi se zgodilo po tem? Humanitarna katastrofa, veliko število beguncev, želja Irana po maščevanju ne le Izraelu, temveč, če smo iskreni, tudi proti drugim državam," je menil Medvedjev. "Ampak moji izraelski kolegi so mi dejali, da ne nameravajo ukrepati v tej smeri in jaz jim zaupam," je dejal ruski predsednik.

 

Iz pogovora sicer ni razvidno, ali se Medvedjev pri tem sklicuje tudi na izraelskega premiera Benjamina Netanjahuja. Medvedjev je v pogovoru namreč potrdil, da se je izraelski premier ta mesec mudil na tajnem obisku v Moskvi, srečal pa se je tudi z ruskim predsednikom. Da Izrael ne načrtuje napada na Iran, je Medvedjevu na srečanju ta mesec zagotovil tudi izraelski predsednik Šimon Peres, vendar pa je ruski predsednik prvi predstavnik Rusije, ki je potrdil, da je ta mesec prišlo tudi do srečanja z Netanjahujem.

 

Rusija je z islamsko republiko pred dvema letoma podpisala sporazum, v skladu s katerim naj bi Iranu dobavila rakete zemlja-zrak tipa S-300. Ta korak je razjezil Izrael, saj bi te rakete močno okrepile iransko obrambo. Da je do dobave orožja dejansko prišlo, javno sicer niso poročali. Medvedjev se je v pogovoru dotaknil tudi zaskrbljenosti Izraela in dejal, da "nikakršne dobave kakršnegakoli orožja, še posebej obrambnega, ne morejo povečati napetosti; nasprotno, morale bi jo zmanjšati".

 

Rusija je z Iranom razvila tesno sodelovanje, vključno z gradnjo jedrske elektrarne v Bušerju, ki je po mnenju kritikov ključni element v prizadevanjih islamske republike za razvoj jedrskega orožja, vendar pa se hkrati zavzema za to, da bi Iran sodeloval z Mednarodno agencijo za jedrsko orožje (IAEA). "Iran mora sodelovati z IAEA, to je absolutno očitno, če želi razviti svojo jedrsko dimenzijo, svoj program jedrske energije. To je dolžnost in ne stvar izbire," je bil odločen predsednik Rusije, ki je doslej sicer oporekala dodatnim sankcijam proti islamski republiki.