Izrael ni potrdil premika sirske vojske proti izraelski meji

Po poročanju izraelskega časnika Haaretz naj bi se sirska vojska pomikala proti meji z Izraelom. Svetovalec izraelskega obrambnega ministra Amos Gilad podatkov, ki bi nakazovali grožnjo sirskega napada, nima.

Objavljeno
22. februar 2007 12.07
Jeruzalem - Sirska vojska naj bi se pomikala proti meji z Izraelom, je danes poročal izraelski časnik Haaretz, ki dodaja, da se sirska vojska krepi s pomočjo Irana. "Sirske oborožene sile se krepijo v obsegu brez primere v zadnjem času z velikodušno pomočjo Irana," je zapisal Haaretz.

Po poročanju časnika sirska vojska daje glavni poudarek na izstrelke in rakete dolgega dosega, kar naj bi odtehtalo šibke letalske sile. Sirska vojska naj bi se pomikala proti izraelski meji na Golanski planoti, podobno kot pred sirsko ofenzivo na tej fronti med arabsko-izraelsko vojsko leta 1973.

Svetovalec obrambnega ministra Amos Gilad je za javni radio dejal, da nima nobenih podatkov, ki bi nakazovali grožnjo sirskega napada, ni pa zavrnil poročanja Haaretza. "Dejstvo, da Sirija krepi svoje vojaške zmogljivosti, še ne pomeni, da se bo napad zgodil jutri, toda vsekakor moramo biti pripravljeni," je poudaril.
Sirija zahteva vrnitev Golanske planote, ki jo je Izrael zasedel v arabsko-izraelski vojni leta 1976, leta 1981 pa si jo je enostransko priključil. Danes je dom 15.000 judovskim naseljencem.