Izrael obsodil poročilo Združenih narodov

Mark Regev, vladni poročevalec, je povedal, da je poročilo "polno napak", Združeni narodi pa naj bi bili po njegovih besedah pristranski, nekatere njihove ugotovitve pa "smešne".

Objavljeno
16. september 2009 18.40
Ba.P.
Ba.P.
Jeruzalem - Izrael je ostro obsodil poročilo Združenih narodov o človekovih pravicah, ki se ukvarja z domnevnimi vojnimi zločini med konfliktom z Gazo. Poročilo navaja, da sta med januarskimi spopadi tako palestinska kot izraelska vojska zakrivili vojne zločine in domnevno tudi zločine proti človeštvu.

Mark Regev, vladni poročevalec, je povedal, da je poročilo "polno napak", Združeni narodi pa naj bi bili po njegovih besedah pristranski, nekatere njihove ugotovitve pa "smešne". Poročilo zahteva, da se vojni zločini ponovno raziščejo, tokrat pod nadzorom mednarodne skupnosti. V poročilu naj bi bilo tudi zapisano, da je izraelska vojska v preveliki meri obstreljevala Gazo, sploh glede na število prebivalstva na tem območju, in s tem ni upoštevala možnosti civilnih žrtev. Hamas je kritiziral dele poročila, v katerih ZN Hamas obsojajo obstreljevanja Izraela vse povprek, brez da bi predhodni določili vojne tarče.