Izrael osvobodil 19 palestinskih zapornic

Izrael je v zameno za videoposnetek vojaka Gilada Šalita izpustil 19 palestinskih zapornic. Hamas sicer zahteva, da Izrael v zameno za izpustitev vojaka osvobodi 1000 Palestinskih zapornikov.

Objavljeno
02. oktober 2009 14.41
Ma. J.
Ma. J.
Jeruzalem - Izrael je v zameno za videoposnetek izraelskega vojaka Gilada Šalita, ki so ga junija 2006 ugrabili na območju Gaze, izpustil 19 palestinskih zapornic. Osemnajst zapornic se je v vozilu Rdečega križa odpeljalo na Zahodni breg, ena izmed zapornic, ki je bila ob aretaciji noseča, pa skupaj z njenim dveletnim sinom v Gazo. Večini izpuščenih palestinskih zapornic, ki so jih aretirali zaradi nošenja orožja, nekatere pa tudi zaradi vpletenosti v samomorilske napade, se je kazen sicer bližala koncu.

Zapornic sicer niso izpustili, dokler si šef izraelske vojske Gabi Ashkenazi ni ogledal videoposnetka, ki po navedbah Hamasa dokazuje, da je ugrabljeni vojak še vedno živ. Gre za prve videoposnetke mladega vojaka, ki je v obdobju triletnega ujetništva objavil le tri pisma in en avdioposnetek. Hamas sicer zahteva, da Izrael v zameno za izpustitev vojaka osvobodi 1000 Palestinskih zapornikov.