Izrael Palestincem predlagal vzajemno premirje

Kot je povedal palestinski predsednik Mahmud Abas, je Izrael Palestincem predlagal vzajemno premirje. Dosedanja enostransko razglašena premirja niso vzdržala.

Objavljeno
24. marec 2007 13.17
Palestinski predsednik Mahmud Abas
Jeruzalem - Izrael je Palestincem predlagal vzajemno premirje, je v pogovoru za izraelsko televizijo v petek dejal palestinski predsednik Mahmud Abas. Kot je pojasnil, gre za izraelsko pobudo, ki jo je Palestincem predstavila izraelska vlada. Premirje bi koristilo obema stranema, je menil Abas, a poudaril, da mora biti obojestransko, saj dosedanja enostransko razglašena premirja niso vzdržala.

Abas je zavrnil pomisleke nekaterih, da bodo palestinski skrajneži premirje izkoristili za popolnitev svojih arzenalov. Če se Izraelu vzajemno premirje ne bi zdelo koristno, ga ne bi predlagal, je bil prepričan.

Palestinci so v preteklosti že dvakrat razglasili enostransko premirje, ki pa ni vzdržalo. Palestinski premier Ismail Hanija je tako ob svoji umestitvi napovedal, da si bo njegova vlada prizadevala za razširitev premirja z Izraelom, ki naj bo "popolno in recipročno.

V okviru premirja, za katerega so se Izrael in Palestinci dogovorili 26. novembra lani, je Izrael z območja Gaze umaknil svoje sile ter obljubil, da ne bo sprožil novih ofenziv proti Palestincem, če bodo ti preprečili nove raketne napade na Izrael. Od tedaj je z območja Gaze na Izrael priletelo več kot 100 raket, izraelske sile pa so na palestinskih ozemljih izvedle več operacij, v katerih naj bi iskale krivce raketnih napadov na Izrael.