Izrael postavlja pogoje za mirovne pogovore s Sirijo

Izrael od Sirije pred začetkom morebitnih mirovnih pogovorov zahteva prekinitev sirske podpore skrajnemu libanonskemu gibanju Hezbolah, palestinskemu gibanju Hamas in gibanju Islamski džihad.

Objavljeno
04. april 2007 23.57
Jeruzalem - Urad izraelskega premiera Ehuda Olmerta je danes sporočil, da Izrael od Sirije pred začetkom morebitnih mirovnih pogovorov zahteva prekinitev sirske podpore skrajnemu libanonskemu gibanju Hezbolah, palestinskemu gibanju Hamas in gibanju Islamski džihad. Do izraelskega sporočila, v katerem Izrael Sirijo poziva tudi k prekinitvi "strateških povezav z Iranom", je prišlo po zagotovilih Sirije o pripravljenosti Damaska na mirovne pogovore z Izraelom.

Nancy Pelosi je posredovala sporočilo al Asada


Sirski predsednik Bašar al Asad je pripravljenost na mirovne pogovore z Izraelom izrazil na današnjem srečanju s predsednico predstavniškega doma ameriškega kongresa, demokratko Nancy Pelosi v Damasku.

Pelosijeva je poudarila, da je na srečanju izrazila zaskrbljenost nad usodo izraelskih vojakov, ki sta jih zajela libanonsko gibanje Hezbolah in palestinsko gibanje Hamas. Dodala je, da je sirskemu voditelju posredovala sporočilo izraelskega premiera Olmerta, katerega bistvo je, da je Izrael pripravljen na mirovne pogovore s Sirijo. Drugih podrobnosti iz sporočila ni navedla.

Bela hiša je Pelosijevo v zadnjih dneh, pa tudi danes, obtoževala, da z obiskom v Siriji spodkopava prizadevanja ameriške administracije za izolacijo te arabske države. Pelosijeva je kritike predsednika Georgea Busha zavrnila z besedami, da so tudi drugi člani kongresa ta mesec obiskali Sirijo. Zanikala je tudi trditve, da je cilj njenega obiska začeti dialog z al Asadovo vlado.