Izrael preganja Palestince

Na Zahodnem bregu že drugi dan poteka največja izraelska operacija revnejših predelih območja, v katerih iščejo domnevne skrajneže.

Objavljeno
26. februar 2007 11.44
Buldožer izraelske vojske
Nablus - Na Zahodnem bregu že drugi dan poteka največja izraelska operacija v zadnjih mesecih, v okviru katere izraelske sile preiskujejo revnejše predele območja in iščejo domnevne skrajneže.

V Nablus je prišlo okoli 80 terenskih in oboroženih vozil ter buldožerji, izraelski vojaki so zaprli glavni vhod v mesto, več deset tisoč Palestincev pa je zaradi policijske ure in varnostnih opozoril ostalo doma.

Izraelske sile v Nablusu že drugi dan preiskujejo domove tamkajšnjih prebivalcev, po poročanju palestinskih sil pa so vdrli tudi na sedež lokalne televizijske postaje in zaplenili naprave za oddajanja signalov, računalnike in videoposnetke, aretirale pa so tudi lastnika postaje, 43-letnega Nabiga Breika.

Izraelska vojska je od nedeljskega začetka akcije pridržala več kot 20 Palestincev, od katerih so jih pet zadržali v priporu, ostale pa izpustili. Po podatkih palestinskih zdravstvenih virov je bilo od nedelje zaradi izbruha napetosti med Palestinci in izraelskimi silami lažje ranjenih osem Palestincev in izraelska vojaka. Kot so medtem poročali izraelski mediji, je domnevni palestinski skrajnež na jugu Zahodnega brega ubil izraelskega naseljenca.

Po trditvah izraelskih oblasti je izraelska akcija namenjena preprečevanju terorističnih napadov, Palestinci pa opozarjajo, da bo operacija spodkopala prizadevanja za oživitev mirovnega procesa.