Izrael preprečil vrnitev palestinskega premiera

Izrael je zaprl mejni prehod v Rafi, da bi palestinskemu premierju preprečil vstop z večjo količino denarja, ki ga je ta domnevno prejel za financiranje terorizma.

Objavljeno
14. december 2006 18.44
Na odprtje mejnega prehoda v Rafi je čakala množica
Jeruzalem/Gaza - Izraelski obrambni minister Amir Perec je danes po posvetu z ustreznimi organi ukazal zaprtje mejnega prehoda v Rafi, da bi palestinskemu premieru Ismailu Haniji preprečili vstop na palestinsko ozemlje z "več deset milijoni dolarjev" je povedal neimenovan izraelski varnostni vir. Jezni pripadniki vladajočega gibanja Hamas so zato napadli mejni prehod in prevzeli nadzor nad njim.

Drug izraelski uradnik pa je povedal, da Haniji ne bodo preprečili vrnitve domov, vendar denar, ki naj bi ga uporabili za financiranje terorizma, ne bo dosegel območja Gaze.

Hanija se je 28. novembra odpravil na arabsko-perzijsko turnejo, ki naj bi trajala mesec dni, a jo je zaključil predčasno. Ob obisku v Iranu je palestinski premier dobil obljubo za 250 milijonov dolarjev pomoči palestinski vladi, 10 milijonov pa mu je obljubil tudi Sudan. Po navedbah egiptovskih mejnih varnostnih sil ima Hanija pri sebi 35 milijonov dolarjev.

Hamasovi borci, ki so čakali na Hanijino vrnitev, so ob zaprtju meje postali nestrpni ter vdrli na mejni prehod. Palestinska predsedniška garda, ki je zadolžena za varnost na meji, je ob tem, da bi odvrnila napad, streljala v zrak, vendar je pripadniki Hamasa uspelo zasesti mejni prehod. Pri tem sta bila ranjena dva privrženca Hamasa.

Evropski opazovalci, ki so pred tem potrdili zaprtje meje, so sporočili, da mejni prehod v Rafi danes še ne bo odprt.

Palestinski borci so medtem po navedbah izraelske vojske na Izrael izstrelili raketo ter s tem prekršili krhko premirje, ob izraelsko-egiptovski meji, kak kilometer stran od mejnega prehoda Rafa, pa sta se razlegli dve eksploziji. Izraelske varnostne sile trdijo, da so palestinski borci izstrelili luknjo v mejni ograji.