Izrael pripravljen »na vse«

Izraelski varnostni kabinet je danes v pripravah na morebitno kopensko ofenzivo odobril vpoklic 40.000 rezervistov.

Objavljeno
08. julij 2014 09.25
Posodobljeno
08. julij 2014 09.59
Mideast Israel Palestinians
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si

Gaza − Razmere na območju Gaze se še naprej zaostrujejo, pravzaprav so najhujše po novembru 2012. Obstreljevanje tako izraelske kot palestinske strani se je nadaljevalo tudi ponoči in čez dan. Poleg tega pa je Izrael ob meji s palestinskim ozemljem začel kopičiti rezerviste. Nekateri se tako bojijo, da se približuje že tretja večja izraelska ofenziva v šestih letih.

V odgovor na raketne napade s palestinskega območja je izraelska vojska ponoči obstreljevala najmanj 50 tarč v Gazi − po navedbah palestinske strani jih je napadla več kot 70 −, med njimi domovanja pripadnikov palestinskega gibanja Hamas, vojaška oporišča, izstrelišča raket in drugo infrastrukturo.

Po navedbah izraelskih oblasti so danes napadli 40 »terorističnih ciljev«, pri čemer je bilo po besedah palestinskih virov ubitih najmanj 13 ljudi, 90 je ranjenih. Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da se je najbolj krvav napad zgodil v kraju Han Junis na jugu območja Gaze. Ko so sosedje in svojci videli izraelsko brezpilotno letalo, ki je izstrelilo opozorilne strele, so okoli hiše sklenili človeško verigo. Nekaj minut pozneje je lovsko letalo F-16 stavbo zravnalo s tlemi, pri tem pa ubilo sedem ljudi in jih 25 ranilo. Med njimi so bili tudi otroci.

Na napad se je že odzval Hamas. »Pokol v Han Junisu /.../ tudi otrok je grozovit vojni zločine, s katerim so vsi Izraelci postali legitimna tarča upora,« je povedal tiskovni predstavnik Hamasa Sami Abu Zuhri.

Priprave na kopensko ofenzivo

Izrael je začel tudi mobilizacijo vojske za morebitno kopensko invazijo, poroča tiskovna agencija AP. Tudi predstavnik izraelske vojske je zgodaj davi potrdil, da so v bližino Gaze že poslali približno 1500 rezervistov, ki bodo pripravljeni na morebitne kopenske napade. Pozneje pa je izraelski varnostni kabinet odobril še vpoklic 40.000 rezervistov. Anonimni vir je za izraelski Harec pojasnil, da ministri za zdaj še niso podprli velike vojaške operacije, a da so vojski naročili, naj bo na to pripravljena.

Izraelska vojska je sporočila, da je cilj ofenzive z imenom Operation Protective Edge zadati udarec palestinskemu gibanju Hamas in narediti konec raketnim napadom na judovsko državo, ki so se zaostrili po ugrabitvi in umoru treh izraelskih najstnikov ter maščevalnemu umoru palestinskega najstnika. V zadnjih tednih je po navedbah izraelskih oblasti na njihovo ozemlje padlo skoraj 300 izstrelkov, med njimi samo včeraj 80, ki so povzročili gmotno škodo. Izrael se je odzval z vrsto raketnih napadov, med katerimi je v ponedeljek umrlo osem ljudi.

Izrael krivdo za novo zaostrovanje razmer na območju Gaze pripisuje Hamasu. Kot je napovedal tiskovni predstavnik vojske, podpolkovnik Peter Lerner, bodo izraelske sile svojo misijo nadaljevale, dokler se jim bo zdelo potrebno. »Na naši strani ne pričakujemo, da bo operacija kratka,« je dejal. Dodal je še, da bo izraelska vojska postopoma poostrila napade na Hamas, kar so včeraj odobrile izraelske oblasti, ki pa kljub temu niso podprle bombardiranja tolikšnih razsežnosti kot leta 2012, kot je bila tista med letoma 2008 in 2009, ko je umrlo več kot 1400 Palestincev.

Benjamin Netanjahu, ki je še prejšnji teden politike pozival k treznemu razmišljanju, se je v zadnjih dneh znašel pod vse večjim pritiskom tako prebivalcev juga Izraela kot svoje stranke, naj Hamasu zada resnejši udarec.

Palestinsko gibanje je nanj oziroma vsaj na njegov poskus, kot trdi, pripravljeno. V odzivu na poostreno izraelsko bombardiranje je Hamas namreč sporočil, da je Izrael prestopil rdečo črto, zaradi česar bo plačal. »Če te politike ne neha, se bomo odzvali s širjenjem radija naših napadov do točke, zaradi katere bo sovražnik presenečen,« je po navedbah AFP zagrozilo vojaško krilo Hamasa, Brigade Ezadina Al Kasama. Opozorilo je tudi, da naj Izrael, če bo zaostril napade na Gazo, pričakuje hude izgube. »Sionistični sovražnik se mora zavedati, da se bodo ob prihodnji vojni v Gazi vse druge zdele kot prijeten sprehod, saj bodo njegove izgube tokrat večje od pričakovanih.«

Arabska liga zahteva izredno zasedanja VS ZN

Palestinski voditelj Mahmud Abas pa je danes od Izraela zahteval takojšnjo ustavitev letalskih napadov na Gazo. Mednarodno skupnost je pozval k posredovanju za prekinitev spirale nasilja, ki bi v regiji lahko povzročila še več uničenja in nestabilnost. Palestinsko vodstvo je glede tega že poklicalo več arabskih voditeljev, piše STA.

Odzvala se je Arabska liga, ki je varnostni svet Združenih narodov pozvala, naj nemudoma skliče izredno srečanje o izraelskih zračnih napadih na Gazo. »Izrael z nadaljevanjem napadov na palestinske civiliste grobo krši mednarodno humanitarno pravo, ženevsko konvencijo in mednarodno resolucijo o okupirani Palestini,« je povedal vodja Arabske lige Nabil al Arabi.

Na zaostrovanje razmer se je odzvalo tudi turško zunanje ministrstvo, ki je Izrael pozvalo, naj nemudoma prekine napade na območje Gaze. Na Združene narode pa naslovilo zahtevo, naj judovsko državo opomnijo pred politiko »kolektivnega kaznovanja«. Sprti strani so še pozvali, naj ne pozabita lekcij iz preteklosti in da naj z »vzdržanostjo in zdravo pametjo« preprečita stopnjevanje nasilja.