Izrael razvija največje letalo brez posadke na svetu

Največje letalo brez posadke na svetu ima razpon kril 35 metrov, uporabljali pa naj bi ga za daljše operacije in uničevanje balističnih raket.

Objavljeno
08. januar 2007 10.24
Izrael razvija največje letalo brez posadke na svetu.
Jeruzalem - Izrael razvija največje letalo brez posadke na svetu, ki naj bi ga uporabljali za daljše operacije, pa tudi za uničevanje balističnih raket po izstrelitvi. Kot je pojasnil izraelski varnostni predstavnik, letalo razvija izraelska letalska industrija, razpon kril pa bo 35 metrov oziroma podobno kot pri potniškem letalu boeing 737. Kot piše časnik Jediot Aharanot, naj bi do prvega poleta prišlo v prihajajočih dneh.

Po pisanju časnika Jediot Aharanot bo letalo namenjeno daljšim poletom in letom na visoki višini, opremljeno bo s številnimi visoko razvitimi kamerami za identificiranje raket in z balističnimi raketami za prestrezanje raket, izstreljenih s kopnega.

Izrael v zadnjih letih pospešeno razvija opremo, ki je po izraelskem mnenju potrebna za odgovor na grožnje raketnih napadov, predvsem iranskih. Iran je že lani preizkusil rakete tipa šahab-3 z dosegom 2000 kilometrov, ki so sposobne nositi tudi jedrske konice, skrbi pa Izraelu povzroča tudi iranski jedrski program. Po ocenah Izraela je iransko bogatenje urana namenjeno razvoju jedrskega orožja, Iran pa medtem zagotavlja, da uran bogati le za miroljubne namene.