Izrael še nič o vladi narodne enotnosti

Izraelski premier Ehud Olmert je izjavil, da mora nova palestinska vlada priznati Izrael in se odreči nasilju. Izrael podrobneje ni izrekel o palestinski vladi narodne enotnosti.

Objavljeno
11. februar 2007 12.48
Ehud Olmert, namestnik in vršilec dolžnosti premiera Izraela
Jeruzalem - Izraelski premier Ehud Olmert je danes izjavil, da mora nova palestinska vlada spoštovati mednarodne zahteve in torej priznati Izrael, se odreči nasilju ter sprejeti že sklenjene dogovore z judovsko državo. Sicer pa se Izrael še vedno ni odločil, kako se bo odzval na dogovor o oblikovanju vlade narodne enotnosti, ki sta ga konec minulega tedna sklenila gibanje Fatah palestinskega predsednika Mahmuda Abasa in vladajoče palestinsko gibanje Hamas.

V četrtek podpisani dogovor sicer novo vlado narodne enotnosti zavezuje k spoštovanju že sklenjenih dogovorov med Palestinci in Izraelom, medtem ko o priznanju pravice judovske države do obstoja in odpovedi orožju ne govori. Hamas je sicer v petek sporočil, da se njegovo dosedanje stališče ni spremenilo in da "sionistične skupnosti" ne namerava priznati.

T.i. bližnjevzhodna četverica (ZDA, Združeni narodi, Evropska unija, Rusija) je dogovor, ki sta ga v savdski Meki podpisala Abas in vodja Hamasa v izgnanstvu Haled Mašal in ki naj bi vodil v konec večmesečnega nasilja med privrženci Hamasa in Fataha, pozdravila in izrazila upanje, da bo pripomogel k miru z Izraelom.

"Tudi mi tako kot mednarodna skupnost preučujemo, kaj natančno je bilo doseženega, kaj rečenega in na kateri osnovi temelji ta dogovor, če sploh obstaja in če je popolna," je pred današnjo tedensko sejo vlade dejal Olmert. Kot je še pojasnil, je njegov kabinet o dogovoru Palestincev v minulih dneh intenzivno razpravljal, a se kljub temu še vedno ni odločil, ali ga bo podprl ali zavrnil.