Izrael sprostil sto milijonov dolarjev palestinskih sredstev

Izrael je na račun palestinskih oblasti prenesel sto milijonov dolarjev palestinskih sredstev, zamrznjenih potem, ko je palestinsko gibanje Hamas v začetku leta 2006 na palestinskih ozemljih prevzelo oblast.

Objavljeno
19. januar 2007 12.21
Jeruzalem - Izrael je na račun palestinskih oblasti prenesel sto milijonov dolarjev palestinskih sredstev, zamrznjenih potem, ko je palestinsko gibanje Hamas v začetku leta 2006 na palestinskih ozemljih prevzelo oblast, je sporočil predstavnik izraelskega premiera Ehuda Olmerta. Dodal je še, da bo denar namenjen "humanitarnim zadevam in okrepitvi garde palestinskega predsednika Mahmuda Abasa."

Sredstva tako ne bodo namenjena izplačilu plač palestinskim javnim uslužbencem, ki plačila za svoje delo niso prejeli že od gospodarske blokade palestinskih oblasti s strani Izraela in zahodnih držav, potem ko je Hamas oblikoval palestinsko vlado.

Sproščena sredstva so sicer del skupne vsote 600 milijonov dolarjev carinskih dajatev, ki jih je Izrael pobiral v imenu palestinskih oblasti. Po palestinskih volitvah marca lani je transfer teh sredstev zamrznil v strahu, da bi denar prišel v roke Hamasa. Do prenosa sredstev je prišlo v skladu z dogovorom med Olmertom in Abasom z dne 23. decembra, denar pa bo med drugim namenjen oborožitvi Abasove predsedniške garde, ki se je v preteklih tednih večkrat spopadla s privrženci Hamasa.