Izrael zadovoljen z odločitvijo bližnjevzhodne četverice

Izrael je pozdravil, Palestinci pa so obsodili odločitev bližnjevzhodne četverice o podaljšanju zamrznitve pomoči novi palestinski vladi narodne enotnosti.

Objavljeno
22. marec 2007 15.54
Ehud Olmert, namestnik in vršilec dolžnosti premiera Izraela
Jeruzalem/Ramala - Izrael je danes pozdravil, Palestinci pa so obsodili odločitev bližnjevzhodne četverice, da bo podaljšala zamrznitev pomoči tudi novi palestinski vladi narodne enotnosti. Kot je poudaril tiskovni predstavnik izraelske vlade Miri Eisin, je Izrael tudi zadovoljen, ker mednarodna skupnost ne sprejema programa nove palestinske vlade in vztraja pri zahtevi, da se odpove nasilju, prizna Izrael ter spoštuje vse prejšnje dogovore in obveznosti.

Bližnjevzhodna četverica, v kateri so Evropska unija, Rusija, Združeni narodi in ZDA, je omenjeno odločila v sredo, ob tem pa poudarila, da nove palestinske vlade, v kateri sta skrajna palestinska organizacija Hamas in zmerna Fatah, "ne bo ocenjevala samo na podlagi njene sestave in platforme, ampak tudi na osnovi dejanj".

52 odstotkov Izraelcev bi podprlo redne stike izraelske vlade z novo palestinsko vlado

Tiskovni predstavnik palestinskega predsednika Mahmuda Abasa, Nabil Abu Rudejna, pa je menil, da stališče bližnjevzhodne četverice "kaže na razvoj", ki pa še vedno ni zadosten. Po njegovem mnenju je zato treba takoj začeti z uresničevanjem bližnjevzhodnega časovnega načrta in arabske mirovne pobude.

Prva med drugim poziva k oblikovanju neodvisne palestinske države, arabska mirovna pobuda pa k normalizaciji odnosov z Izraelom v zameno za njegov umik z vseh zasedenih arabskih ozemelj.

Mednarodna skupnost je neposredno pomoč palestinski vladi zamrznila, potem ko je na palestinskih volitvah januarja lani zmagal Hamas. Kljub temu je sicer mednarodna pomoč Palestincem po podatkih ZN s strani Zahoda narasla z okoli milijarde dolarjev v letu 2005 na 1,2 milijarde v letu 2006. Večinoma gre za nujno pomoč iz Evrope, ZN in arabskega sveta, ki so jo dobili Palestinci za ublažitev humanitarne krize, ki jih pesti zaradi mednarodnih sankcij.

Javnomnenjska raziskava, ki jo je danes objavil izraelski radio, medtem kaže, da bi 52 odstotkov Izraelcev podprlo redne stike izraelske vlade z novo palestinsko vlado, katere priznanje sicer izraelska vlada zavrača, dokler ne bo priznala Izraela. 32 odstotkov vprašanih je bilo proti.

Olmert: Savdska pobuda "primerna osnova" za stike med Izraelom in arabskimi zmerneži

Izraelski premier Ehud Olmert je danes dejal, da je Izrael pripravljen na "obsežne, boleče in težke koncesije" za spodbuditev dialoga s Palestinci. Ob tem je še povedal, da bi lahko bila savdska pobuda "primerna osnova" za stike med Izraelom in arabskimi zmerneži.

"Savdska pobuda je zanimiva in vsebuje mnogo delov, ki bi jih bil pripravljen sprejeti, ne pa vse. Vsekakor bi lahko bila primerna osnova za prihodnje pogovore med nami in zmernimi arabskimi elementi," je dejal Olmert.

Generalni sekretar Arabske lige, katere vrh bo potekal 28. in 29. marca v savdskem Rijadu, je med torkovim obiskom v Jordaniji dejal, da pričakuje od Izraela resno mirovno ponudbo.

Savdsko mirovno pobudo iz leta 2002 Izrael zavrnil

Medtem je jordanski zunanji minister Abdel Ilah Hatib danes dejal, da je savdska pobuda resna ponudba in bo temelj pogovorov na vrhu Arabske lige. "Arabska pobuda predstavlja konstruktivno arabsko pozicijo in resno mirovno ponudbo," je dejal dan po tem, ko je spremljal jordanskega kralja Abdulaha II. na obisku pri savdskem kralju Abdulahu.

Savdska mirovna pobuda iz leta 2002 predvideva priznanje Izraela s strani arabskih držav v zameno za njegov umik z ozemelj, zasedenih v vojni leta 1967. Pobudo je Izrael leta 2002 zavrnil, a je v minulih mesecih zaradi pomanjkanja napredka v neposrednih pogovorih s Palestinci zanjo izrazil zanimanje, čeprav do nje ohranja zadržke.