Izrael zavrača arabsko pobudo

Izrael je oživljeno arabsko pobudo za mir na Bližnjem vzhodu v trenutni obliki zavrnil in poudaril, da so še potrebna pogajanja, medtem ko so ZDA njeno ponovno potrditev pozdravile.

Objavljeno
29. marec 2007 20.25
82-letni Peres je dejal, da bo prenehal s strankarskimi aktivnostmi in se osredotočil na “vzpostavljanje miru”
Rijad/Jeruzalem/Bruselj - Ameriško zunanje ministrstvo je danes pozdravilo ponovno potrditev arabske pobude za mir na Bližnjem vzhodu s strani arabskih voditeljev na dvodnevnem vrhu Arabske lige v Rijadu. "To je nekaj, kar je po našem mnenju zelo pozitivno," je poudaril predstavnik zunanjega ministrstva Sean McCormack. Savdsko zunanje ministrstvo pa je medtem ostro kritiziralo Izrael, ki je pobudo v trenutni obliki že zavrnil.

ZDA ne bodo zahtevale sprememb ali dopolnil pobude

Kot je na novinarski konferenci poudaril McCormack, je že ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice na nedavni turneji po Bližnjem vzhodu voditelje arabskih držav pozvala, naj mirovno pobudo, ki jo je na vrhu Arabske lige leta 2002 v Bejrutu predstavila Savdska Arabija, uporabijo kot začetek aktivne diplomacije. Kot je še dodal McCormack, ZDA ne bodo zahtevale sprememb ali dopolnil pobude, četudi jo je namestnik izraelskega premiera Šimon Peres že zavrnil v njeni sedanji obliki. Peres je sicer zavrnil tudi vsakršen "diktat" ter se ob tem izrekel za pogajanja: "Le en način je za premostitev naših razlik in to so pogajanja," je za izraelski radio povedal Peres.

"Nemogoče je zgolj reči: Sprejeti morate, kar vam ponujamo, tako kot je," je dodal Peres. "Pogajanja nimajo alternative ... Z diktatom ne Palestinci ne Arabci ne mi ne bomo dosegli rezultata," je še poudaril Peres.

Al Faisal: Izrael zavrača kakršnokoli predlagano resolucijo

Savdski zunanji minister Saud al Faisal je Izrael kritiziral, da neprestano zavrača arabske mirovne pobude. "Takšno izraelsko stališče ni presenetljivo. To je bil vedno njihov pristop. Kakršnokoli resolucijo Arabci predlagajo, jo oni brezpogojno zavračajo," je novinarjem v Rijadu povedal al Faisal.

Arabska mirovna pobuda, ki jo je Savdska Arabija prvič predstavila na vrhu Arabske lige v Bejrutu leta 2002, Izraelu sicer ponuja normalizacijo odnosov z vsemi arabskimi državami v zameno za umik judovske države na meje izpred šestdnevne vojne leta 1967. Predvideva tudi ustanovitev palestinske države in "pravično rešitev" vprašanja palestinskih beguncev iz leta 1948.

Arabski voditelji za diplomatsko ofenzivo za rešitev bližnjevzhodnega konflikta

Arabski voditelji so v sredo, prvi dan vrha Arabske lige v Rijadu, soglasno podprli oživitev pet let starega mirovnega načrta in se zavzeli za diplomatsko ofenzivo za rešitev bližnjevzhodnega konflikta. Sprejeli so resolucijo, v kateri izraelsko vlado in narod pozivajo, naj sprejmeta arabsko mirovno pobudo za Bližnji vzhod in pristaneta na obnovo mirovnih pogajanj s Palestinci.

Resolucija, ki so jo v sredo sprejeli arabski voditelji, pa tudi poudarja, da "je celovit in pravičen mir v regiji mogoče uresničiti le s popolnim izraelskim umikom z zasedenih palestinskih in arabskih ozemelj, vključno z zasedeno sirsko Golansko planoto in do črte s 4. junija 1967, kot tudi z ozemelj, ki so še zasedena na jugu Libanona".

V resoluciji tudi ocenjujejo, da je potrebno priti do "pravične in dogovorjene rešitve vprašanja palestinskih beguncev v skladu z resolucijo Generalne skupščine ZN 194 iz leta 1948 in zavrnitvijo vsakršne oblike judovskega naseljevanja, doseči pa je potrebno tudi ustanovitev neodvisne in suverene palestinske države z vzhodnim Jeruzalemom kot prestolnico".

Izrael si pri arabski pobudi želi sprememb pri določbah, ki zadevajo vračanje palestinskih beguncev in meje prihodnje palestinske države. Izraelski predstavniki sicer ocenjujejo, da bi bil lahko arabski načrt izhodišče za pogajanja, če bo natančneje opredelil, da se palestinski begunci vrnejo na območja pod palestinskim nadzorom in ne v Izrael, kar Egipt in Arabska liga zavračata.

Bližnjevzhodna četverica morda pred poletjem prvič z Izraelom

Na Bližnjem vzhodu se pojavljajo nove priložnosti, ki bi lahko mirovni proces pripeljale iz sedanje faze kriznega upravljanja v fazo reševanja konflikta, je danes dejal visoki predstavnik Evropske unije za zunanjo in varnostno politiko Javier Solana. Prizadevamo si, da bi se bližnjevzhodna četverica še pred poletjem celo prvič sestala z Izraelom, je povedal Solana na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Bruslju.

EU se bo sicer morala po oblikovanju nove palestinske vlade soočiti z vrsto novih izzivov, je opozoril Solana in dodal, da so v tej vladi nekateri znani sogovorniki, na primer finančni in zunanji minister.

Napačno bi bilo prekiniti stike s temi ljudmi in za začetek bi jim bilo treba predvsem prisluhniti, je pozval. Hkrati pa je opozoril, da z vidika zagotavljanja finančnih sredstev EU ne bi smela spremeniti svojega stališča "z danes na jutri".

"Dejanja so sedaj pomembnejša od besed," je poudaril Solana. Bližnjevzhodna četverica - EU, ZDA, Rusija in ZN - se želi v prihodnjih dneh sestati z Egiptom, Jordanijo, Savdsko Arabijo in Združenimi arabskimi emirati.

"Resnično si želimo, da bi se bližnjevzhodna četverica še pred poletjem sestala s temi državami in obema stranema v konfliktu - z Izraelom in Palestinci. To bi bilo tudi prvo srečanje Izraela z bližnjevzhodno četverico," je dejal Solana.

Bližnjevzhodna četverica poskuša opredeliti sodelovanje z novo palestinsko vlado narodne enotnosti, ki še vedno vključuje člane gibanja Hamas, nepripravljene upoštevati tri temeljne zahteve mednarodne skupnosti - priznati Izrael, odpovedati se nasilju in spoštovati dosedanje sporazume med Izraelom in palestinskimi ozemlji.