Izraelci in Palestinci za skupno mizo

Ameriška sekretarka Condoleezza Rice je po treh dneh intenzivnih pogovorov napovedala, da sta izraelski premier Olmert in palestinski predsednik Mahmud Abas pristala, da se bosta srečala vsaka dva tedna.

Objavljeno
27. marec 2007 12.32
Condoleezza Rice in palestinski presednik Abas
Jeruzalem - Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice je po treh dneh intenzivnih diplomatskih prizadevanj na Bližnjem vzhodu danes napovedala, da sta izraelski premier Ehud Olmert in palestinski predsednik Mahmud Abas pristala, da se bosta srečala vsaka dva tedna, čeprav "še nismo v fazi pogajanj o končnem statusu".

Kot je Riceova povedala na novinarski konferenci v Jeruzalemu, se bosta Abas in Olmert v pogovorih osredotočila na "neposredne zadeve", kot so omejitve gibanja za Palestince ter palestinsko raketno obstreljevanje in tihotapljenje orožja na območju Gaze, govorila pa bosta tudi o razvoju "političnega obzorja".

Glede nove palestinske vlade narodne enotnosti, ki jo sestavljata Abasovo gibanje Fatah in gibanje Hamas, ki ga Izrael in Zahod uvrščata med teroristične organizacije, je Riceova dejala, da "pot sodelovanja obstaja", da pa se mora ta vlada najprej odreči terorizmu. Kot je dejala, so pogajanja zaradi sodelovanja Hamasa v palestinski vladi postala "bolj kompleksna". Dodala je, da je mirovna prizadevanja blokirala "nepripravljenost" Hamasa za izpolnitev mednarodnih zahtev, ki so odpoved nasilju, zaveza preteklim mirovnim dogovorom in priznanje Izraela.

Ameriška državna sekretarka je danes tudi pozvala arabske države, naj zavzamejo aktivno vlogo v bližnjevzhodnih mirovnih pogajanjih. Na vprašanje, ali pričakuje, da bosta izraelska in palestinska stran dogovor dosegli še med mandatom ameriškega predsednika Georgea Busha, je Riceova dejala, da "to ni nepredstavljivo".

Riceova naletela na odločno nasprotovanje

Riceova je dogovor med voditeljema obelodanila po treh dneh pogovorov z izraelskimi, palestinskimi in drugimi voditelji na območju. To je bil že njen četrti obisk v regiji v štirih mesecih.

Po poročanju izraelskih medijev in ameriških virov je Riceova v nekaterih delih te svoje pobude naletela na odločno nasprotovanje Olmerta, še posebej v delu, v katerem izraelskega in palestinskega voditelja pozival k pogovorom o ključnih vprašanjih, kar sicer zahtevajo Palestinci. Kot je sicer dejala Riceova, sta tako Olmert kot Abas pokazala "fleksibilnost".

Predstavnik izraelske vlade je medtem dejal, da se bo Olmert z Abasom pogovarjal o varnostnih in humanitarnih vprašanjih, pa tudi o "splošnem političnem obzorju". Olmert pa ne bo razpravljal o specifičnih vprašanjih, kot so meje prihodnje palestinske države, je še povedal omenjeni vir. O vprašanjih končnega statusa bi se Olmert po navedbah omenjenega vira lahko začel pogovarjati, ko se bo končalo obstreljevanje iz Gaze in ko bo na prostosti junija lani zajeti izraelski vojak.

Glavni palestinski pogajalec Sajeb Erekat pa je dejal, da je Riceovi "med nami in Izraelom uspelo pustiti odprta vrata". Medtem ko je Izrael skušal omejiti pogovore na humanitarna in varnostna vprašanja, je Riceova zagotovila, da bodo pogovori vključevali "politično obzorje", če že ne pogovorov o končnem statusu, je dodal Erekat.