Izraelci in Palestinci: Zaradi umora izraelskih najstnikov znova zavrelo

Izrael je za smrt treh mladih pohodnikov obtožil Hamas, ta je posvaril pred posledicami izraelskih povračilnih ukrepov.

Objavljeno
01. julij 2014 08.27
Posodobljeno
01. julij 2014 08.27
ISRAEL-PALESTINIAN-CONFLICT-GAZA-KIDNAP
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Gaza, Tel Aviv - Smrt treh izraelskih pohodnikov - 19-letnika in dveh 16-letnikov - je na Bližnjem vzhodu znova podžgala slo po maščevanju. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je za umor obtožil palestinsko gibanje Hamas in napovedal odločen odgovor. Predstavniki Hamasa so izraelsko vlado opozorili, da bi s tem na stežaj odprla »vrata pekla«.

»Zvečer smo našli tri trupla in vse kaže, da gre za ugrabljene mladostnike. Zajeli in hladnokrvno so jih umorile človeške zveri. Za njihovo smrt je odgovoren Hamas, za kar bo drago plačal,« je v ponedeljek zvečer sporočil Netanjahu. Glavna osumljenca za smrt najstnikov, ki so jih našli v bližini mesta Halhul na Zahodnem bregu, približno deset minut vožnje od kraja, kjer so jih nazadnje videli, sta po trditvah Izraela pripadnika Hamasa iz Hebrona. Izraelske varnostne sile ju še vedno iščejo, po besedah palestinskih očividcev so jima že razstrelili domove.

Najdbi trupel je sledilo množično zbiranje palestinskih osumljencev, na kar so Hamasove milice odgovorile z obstreljevanjem iz Gaze. S povračilnimi ukrepi izraelske varnostne sile niso odlašale, v noči iz ponedeljka na torek so vojaška letala napadla več kot 30 ciljev na območju Gaze. O žrtvah niso poročali, je pa bil v torek v begunskem taborišču Dženin na Zahodnem bregu ubit 16-letni Palestinec. Po poročanju izraelskega Hareca so ga ustrelili med spopadi, ki so izbruhnili potem, ko se je palestinska mladina zoperstavila izraelski vojski, ki je prišla aretirati osumljene.

Nočne aretacije in iskanje odgovornih so le vrh ledene gore, katere vznožje sega na začetek ugrabitve 12. junija. Ugrabitvi najstnikov je po poročanju britanskega BBC sledila obsežna iskalna akcija v palestinskih naseljih na Zahodnem bregu. Več kot 400 Palestincev so aretirali, pet jih je umrlo v spopadih z izraelsko vojsko.

Izraelski premier Banjamin Netanjahu je incident pripisal »partnerstvu« med palestinskima gibanjema Hamas in Fatah, ki sta po večletnem sporu, kateri se je občasno prelevil tudi v krvavi obračun, aprila letos naposled sklenila sporazum in v začetku junija sestavila vlado narodne enotnosti. Dogovor med političnimi voditelji Gaze in Zahodnega brega je bil sklenjen v času, ko je bilo jasno, da lani ponovno začeta pogajanja med Izraelci in Palestinci ne bodo obrodila sadov. Izraelska vlada, ki Hamasu očita, da poskuša uničiti judovsko državo, zavezništvo med gibanjema odločno obsoja.

Na umor treh nedolžnih najstnikov in ponovno zaostritev razmer na Bližnjem vzhodu se je že odzvala mednarodna skupnost. Ameriški predsednik Barack Obama je po poročanju francoske AFP obsodil »nesmiselno nasilje zoper nedolžno mladino«, vse strani pa pozval, naj se vzdržijo dejanj, ki bi še dodatno destabilizirale območje. Umor je obsodil tudi britanski premier David Cameron in Izraelu obljubil, da mu bo pri iskanju pravice za smrt nedolžnih stal ob strani. Francoski predsednik François Holland pa je dejal, da gre za »strahopetno« dejanje, za katerega po mnenju nemške kanclerke Angele Merkel ni opravičila.